Zarada Nestlea preko 9,5 mlrd. USD

Vevej -- Najveća svetska prehrambena korporacija, švajcarski Nestle, ostvarila je prošle godine čistu zaradu od 10,4 milijardi franaka (9,55 milijardi dolara).

Izvor: Beta
Podeli

To je znatno manje u odnosu na 18 milijardi franaka profita iz 2008. godine kada je prodala svoj udeo u očnoj farmaceutskoj kompaniji Alkon. Troškovi su smanjeni za više od 1,5 milijardu franaka tokom prošle godine, navodi kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da su prihodi preduzeća Nestle u prošloj godini iznosili 108 milijardi franaka (99 milijardi dolara).

Generalni direktor Nestlea Paul Bulke kaže da je kompanija izmenila svoje proizvode tokom godine i smanjila troškove. "Bili smo u stanju da rastemo znatno brže nego drugi u sektoru", objašnjava on.

Ta najveća svetska kompanija za proizvodnju prerađene hrane je tokom prve polovine 2009. doživela značajniji pad profita usled slabije prodaje izazvane recesijom i jačanjem švajcarskog franka.

U drugoj polovini godine je ipak došlo do pada cene sirovina, pa Nestle od tada radi na prilagođavanju cene svojih proizvoda kako bi bili konkurentni u svim tržišnim segmentima, navodi se u saopštenju te firme.

strana 1 od 62 idi na stranu