Lufthanzine karte jeftinije do 40%

Nemačka aviokompanija Lufthanza, poznata po luksuzu koji nudi putnicima, najavila je skoro pojeftinjenje karata i do 40 odsto.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.11.2009.

14:00

Default images

Po uzoru na niskotarifne aviokompanije, i u Lufthanzine avione biće ugrađeno više sedišta. Da bi svi raspoloživi kapaciteti bili i optimalno iskorišćeni, Lufthanzini avioni će postepeno morati da budu rekonstruisani jer više sedišta znači više putnika, a to opet znači više novca.

"Avioni će, na primer, biti maksimalno iskorišćeni, tako što će provoditi više vremena u vazduhu, a manje na aerodromima, ugradićemo modernija i uža sedišta, a time će ujedno biti i povećan njihov broj", objasnio je portparol aviokompanije Klaus Valter i dodao da će se sedišta ugraditi i na mesto gde je nekada bila kuhinja. One više nisu potrebne jer kantine isporučuju gotovu hranu.

U Lufthanzi najavljuju da će štedeti i na hrani. Jelo će na dužim destinacijama umesto šest biti posluženo samo tri puta. Cena karte biće niža i do 40 odsto, pre svega na kraćim evropskim destinacijama, na kojim Lufthanza trenutno beleži najveće gubitke.

Mnogi putnici opredelili su se za let sa niskotarifnim avio-kompanijama koje omogućavaju da kartu do neke od evropskih metropola poput Barselone, Londona ili Berlina, plate po ceni od jedne gradske taksi vožnje. Ne smeta im što je udobnost manja i što za piće i hranu moraju dodatno da plate, najvažnije je da je cena karte niska.

Ekonomski analitičar Jirgen Piper ističe da će putnici, pa i poslovni ljudi, ubuduće biti spremni da se odreknu luksuza u avionu, jer žele što jeftinije da lete. Resorni sindikati, međutim, već sada reaguju. Ne žele, kažu, da se kola slamaju na leđima stjuardesa.

"Nove mere štednje znače lošiji kvalitet za putnike i više posla za stjuardese. Bude li u avionima montirano više sedišta u jednom redu, to će za svaku stjuardesu naravno značiti i više posla", komentariše sindikalac Joahim Miler.

Isti broj zaposlenih, a više posla, ne dolazi u obzir za sindikalce. Oni kažu da treba štedeti na drugom mestu, a to je pre svega veliki upravni aparat Lufthanze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: