Mazda i Micubiši u gubicima

Japanski koncerni Mazda i Micubiši, četvrta i peta po veličini kompanija japanske autoindustije, su prvu polovinu finansijske 2009. završili sa velikim gubicima

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 31.10.2009.

11:50

Default images

Pad tražnje kako na domaćem, tako i na stranim tržištima i visoki kurs jena u odnosu na dolar uslovili su finansijske gubitke japanske autoindustrije, smatraju eksperti.

Mazda je izbila na četvrto mesto na nacionalnoj listi najvećih kompanija autoindustrije, potisnuvši Micubiši, pošto su njeni gubici od aprila do septembra dostigli 20,8 milijardi jena (230 mliona dolara). U istom periodu lane Mazda je ostvarila dobit od 29,5 milijardi jena (320 miliona dolara).

Ukupna prodaja Mazde u razmatranih šest meseci je opala za 37 odsto, s tim što je pad na severoameričkom tržištu dostigao 21 odsto, a na evropskom 31 procenat. Primetni rast prodaje od čak 35 odsto zabeležen je samo na kineskom tržištu, koje je za rukovodstvo kompanije veoma perspektivno.

Prodaja automobila Micubiši u Evropi je opala za 44 odsto, u severnoj Americi za 35, u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku za 18 procenata. Nešto bolja situacija za ovu kompaniju je u samom Japanu, gde je broj prodatih automobila u šestomesečnom periodu smanjen za samo osam procenata.

Uprkos lošim rezultatima u prvoj polovini finansijske 2009. godine, rukovodstvo Micubišija očekuje da će godinu završtiti sa profitom, stavljajući uporište na "ekološki čiste" električne automobile i hibride, čiju kupovinu i korišćenje podstiče japanska vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: