Kinezi favoriti za kupovinu Volvoa

Američki Ford će o prodaji švedske kompanije Volvo, koja je suočena s gubicima, pregovarati samo sa konzorcijumom pod rukovodstvom kineske kompanije Džili.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 30.10.2009.

08:57

Default images

Iako se Ford odlučio da o prodaji Volvoa ubuduće pregovara isključivo sa tom kineskom kompanijom, u saopštenju se navodi da je do konačnog sporazuma o prodaji potrebno da se reši još mnogo detalja.

Američki proizvođač automobila nije obznanio moguću prodajnu cenu za poznatu švedsku autokompaniju, ali se u javnosti spekuliše o iznosu od dve milijarde dolara. Ford je 1999. godine, prilikom kupovine Volvoa, za tu kompaniju platio 6,45 milijardi dolara.

Kompanije nisu saopštile ni datum do koga bi pregovori o detaljima sporazuma trebalo da budu okončani.

Analitičari navode da bi u pregovorima mogli da prođu meseci, navodeći u prilog tome činjenicu da je Ford januara 2008. označio indijski "Tata motors" kao favorita za kupovinu Jaguara i "Lend rovera", a da je konačni dogovor postignut tek marta ove godine.

Prema izvorima bliskim pregovorima, zainteresovani za kupovinu Volvoa bili su i američki konzorcijum Kraun i kineska automobilska industrija BAIC.

Ford odoleva krizi u automobilskoj industriji bolje od svojih američkih konkurenata, "Dženeral motorsa" i Krajslera, ali je ipak prodao luksuzne robne marke "Aston Martin", "Jaguar" i "Lend rover" i nagovestio da će se u budućnosti usmeriti samo na svoje glavne brendove Ford, Linkoln i Merkjuri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: