U Poljskoj nema krize

Poljska je jedna od retkih zemalja koja će i ove godine imati privredni rast. Prognoze Evropske unije kažu da će rast biti svega jedan odst.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

10:07

Default images

Nekada je u Poljskoj bilo teško potrošiti sadašnjih sto evra. Police u prodavnicama su bile prazne. Danas poljaci zarađuju dva puta više od nas, i kući nose preko 700 evra za mesec dana rada. Nema ni jedne robne marke koja se ne može pronaći na rafovima poljskih prodavnica. Poljaci kažu da bi im dobro došlo malo više novca, ali utisak je da su za sada zadovoljni životnim standardom.

Ljudi koje smo pitali kako žive kažu da cene jesu više nego što su bile, ali još uvek ne ugrožavaju njihov životni standard. Objašnjavaju da sa platom od oko 2.500 zlota može da se živi, ali da su skupe komunalije i telefon.

Na krizu se ne žale ni prodavci na ulicama. Prodavac krzna kaže da u turističkoj sezoni dobro zarađuje. A platom je zadovoljan i turistički vodič iz Krakova.

Za pet godina, koliko su članovi evropske unije, Poljska je dobila preko 100 milijardi evra stranih direktnih investicija. Poljska spada u one zemlje koje su taj novac iskoristile na najbolji mogući način.Ulagali su u saobraćaj infrastrukturu i sektor malih i srednjih preduzeća. Danas, i ako traje svetska ekonomska kriza, u Poljsku se i dalje ulaže.

"Mi smo prošle godine imali odličan privredni rast. Zahvaljujući tome mi još imamo rezervnih kapaciteta, i zato u prvoj polovini godine nismo osetili krizu. Sada je malo počela da se oseća u privredi, ali se još uvek ne odražava toliko na stanovništvo", objašnjavaju u ministarstvu privrede.

I ove godine, od januara do danas, u Poljsku je investirano oko dve milijarde evra. Najveći pojedinačni ulagač je Nemačka. Velikim investicijama Poljska može da zahvali i Evropskoj uniji. Iz zajedničke evropske kase, za pet godina dobili su 26 milijardi evra.

"Na našem tržištu ne dominira poljoprivreda, i mi nemamo plodnu zemlju. A i naši seljaci su bili veliki protivnici ulaska u Evropsku uniju. Danas, zahvaljujući tom ulasku mi još uvek dobro podnosimo svetsku ekonomsku krizu. Dobro smo ulagali novac koji smo dobili od evropskih fondova. Naši seljaci, njih preko 75 odsto, su govorili da za njihove proizvod neće biti mesta u Evropskoj uniji. Danas su najveći zagovornici EU, i kažu hvala bogu da smo pristali" kaže ministar poljoprivrde.

Poljska je ulaskom u Evropsku uniju dobila čizme, za razvoj i korake, od sedam milja. Boljitak, koji je tamo vidljivi i golim okom potvrđuje neospornu korist od porodice evropskih država. Ipak, Poljaci još nisu uveli evro kao zvaničnu valutu plaćanja. Planirali su do to urade 2012 godine, ali zbog krize neće uspeti da ispune kriterijume neophodne za ulazak u evro zonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: