Rusija i Ukrajina poštuju sporazum?

Moskva će potpuno poštovati gasni sporazum sa Ukrajinom, a ukoliko Kijev ne plati za isporučeni gas, tražiće plaćanje unapred, upozorava Dmitrij Medvedev.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

08:44

Default images

Ruski predsednik je u intervjuu španskim novinarima rekao da je Rusija u januaru prekinula isporuke gasa Ukrajini zbog nedostatka odgovarajućeg sporazuma, preneo je Itar-Tass.

Prema sporazumu od 19. januara, Ukrajini se isporučuje gas po tržišnim cenama i partneri iz te zemlje su u obavezi da Rusiji isplate novac na vreme.

"Sledeća isplata je oko 400 miliona američkih dolara i treba da se uskoro obavi", rekao je Medvedev.

"U slučaju da do isplate ne dođe, sledeći potezi se preduzimaju prema sporazumu: Ukrajina prelazi na plaćanje unapred, narednih isporuka", istakao je ruski predsednik.

Medvedev je ponovo predložio uspostavljanje međunarodnih mehanizma za finansijsku pomoć Ukrajini.

Ruski predsednik je podsetio i na ideju stvaranja konzorcijuma koji bi pomogao da se obezbedi tranzit ruskog gasa, za koju je rekao da je "i dalje živa".

"Ali krajnji rok još nije došao i naši ukrajinski partneri su još prilično odlučni da plate za gas", dodao je Medvedev.

MMF može da promeni uslove za odobravanje zajma Ukrajini

Kijev - Šef ukrajinske misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džeila Pazarbazioglu ukazala je na spremnost te finansijske organizacije da izmeni uslove kreditnog programa za Ukrajinu, ukoliko vlada u Kijevu osigura dodatne prihode zu finansiranje deficita državnog budžeta, preneo je radio Bi Bi Si. Pazarbaziogluova je izjavila da ukrajinska vlada treba sa više realizma da proceni priliv sredstava u budžet, a takođe i obezbedi dopunsko kreditiranje, naprimer od Svetske banke.

MMF je spreman da prihvati veći budžetski deficit Ukrajine, od ranije utvrđenih jedan odsto, ukoliko vlada u Kijevu uspe da obezbediti dodatnu kreditnu podršku, precizirala je predstavnica MMF - a.

Ranije je i ukrajinski vice-premijer Grigorij Nemirja potvrdio spremnost MMF-a da njegovoj zemlji dozvoli troprocentni budžetski deficit, ali pod uslovom da nedostajuća sredstva u budžetu Kijev nadoknadi iz drugih izvora.

MMF je jesenas Ukrajini odobrio stabilizacioni zajam od 16,5 milijardi dolara, od kojih je oko 4,5 milijarde iskorišćeno, dok je isplatu druge tranše u vrednosti 1,65 milijardi dolara Fond uslovio striktinim poštovanjem svih odredbi ranije potpisanog sporazuma između dve strane.

Analitičari u Kijevu ne isključuju mogućnost da Ukrajina, ukoliko propadne aranžman sa MMF - om, a vlada u međuvrfemenu ne pronađe novog kreditora, proglasi bankrot, što znači nemogućnost otplate spoljnog duga.

Takva opasnost postoji i zbog toga što je ruski "Gasprom" najavio da bi 7. marta mogao ponovo da obustavi isporuku prirodnog gasa Kijevu, ukoliko do tada Ukrajina ne izmiri sve obaveze za preuzeti gas u toku prvog kvartala ove godine.

Ukrajina trenutno duguje spoljnim poveriocima više od 105 milijardi dolara i suočena je sa sve težom finansijskom krizom, nakon što su industrijske i poljoprivredne sirovine, koje ta zemlja masovno izvozi, od polovine prošle godine naglo pojeftinile na svetskom tržištu, ističe se u izveštaju agencije Rojters iz Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: