Medvedev: Brža izgradnja gasovoda

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je na ubrzavanje izgradnje gasovoda Južni i Severni tok kako bi se povećale mogućnosti isporuke ruskog gasa Evropi.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.01.2009.

10:42

Default images

"Treba ubrzati izgradnju novih energetskih puteva - projekata Južni tok i Severni tok. Ako možemo da stvorimo različite načine isporuke, Evropa će mnogo manje zavisiti od situacije političkog režima neke zemlje", rekao je sinoć Medvedev u intervjuu bugarskoj televiziji, aludirajući na nedavnu krizu između Rusije i Ukrajine.

Ruski predsednik je pozvao "na organizovanje konsultacije i pripremanja novih sporazuma između evropskih zemalja, korisnika energenata i Rusije kao pouzdane zemlje snabdevača.

Premijer Rusije Vladimir Putin predložio je ove nedelje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu utvrđivanje povelje o energetici.

Medvedev je rekao da Rusiji nisu potrebne kompanije-posrednici u isporuci gasa. "Nisu nam potrebni posrednici, ako oni uništavaju odnose (između zemalja) i povećavaju cenu gasa. Hoćemo direktne i transparentne odnose", rekao je ruski predsednik.

Bugarska insistira na novom ugovoru sa ruskom grupom Gasprom, bez posredničkih kompanija koje predstavljaju rusku stranu, a pravno nemaju odgovornost za prekid isporuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: