Pad cene nafte na oko 63 dolara

Cena nafte pala je danas za više od dva dolara, na ispod 64 dolara za barel.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.10.2008.

14:01

Default images

Pad je usledio nakon pada na drugim tržištima kao i saopštenja o slabim ekonomskim pokazateljima američke privrede i oštrom padu potražnje za gorivom najvećeg svetskog potrošača.

Laka američka nafta za decembarske isporuke jeftinija je za 2,66 dolara i košta 63,30 dolara barel. Tokom ovog meseca pala je za oko 35 odsto.

U Londonu, severnomorski Brent je sklizuno za 2,89 dolara na 60,82.

Analitičari kažu da cena nafte pada zbog slabljenja potražnje i uverenja da će tekućoj seriji smanjenja kamatnih stopa u svetu trebati dugo vremena da podstaknu ekonomski oporavak.

Japan smanjio kamatnu stopu dok berze ponovo idu naniže

Japan je danas smanjio osnovnu kamatnu stopu prvi put posle sedam godina u očekivanju nastavka oštrih udara na svetsku ekonomiju.

Japanska centralna banka (BOJ) je oborila stopu na 0,30 odsto, sa pola procenta, što je manje od očekivanih 0,25 odsto.

Strateški analitičar tokijske banke "Micubiši - UFJ" Naomi Fink ocenio je, u intervjuu za agenciju Blumberg, da nešto manje sniženje bazne kamate BOJ od očekivane ukazuje da toj centralnoj banci "ni tržište ni vlada ne mogu diktirati šta će da radi".

BOJ je u suštini nezavisna finansijska institucija koja, prema važećim pravilima, samostalno odlučuje o visini kamata i svim drugim bitnim elementima monetarne poltike, navode analitičari. Potez Japana je usledio nakon smanjenje kamata američkih Federalnih rezervi, kineske centralne banke, Hongkonga i Tajvana. Sličan korak
se očekuje i od Evropske centralne banke i Engleske banke iduće nedelje.

Pojeftinjenje pristupa novcu je deo napora država da se nađu pravi odgovori na brzo usporavanje svetske privrede koje zadire u profite kompanija i koje je izazvalo rekordan pad vrednosti akcija na berzama ovog meseca.

Berze su danas ponovo u padu, posle tri dana rasta. Japanski indeks prosečne cene akcija, Nikei (Nikkei), zaključio je trgovanje u minusu od 5 procenata, potisnut razočaranjem trgovaca zbog manjeg od očekivanog sniženja kamata.

Evropske akcije su niže za oko pola procenta nego juče.

Svetski indeks MSCI izgubio je 42 odsto do sada ove godine, mada ga dobici sa početka ove sedmice stavljaju u poziciju da zabeleži najbolju nedelju u dve decenije svog postojanja.

Prosečna kamatna stopa Grupe sedam (G-7) najrazvijenihih država sveta pala na 2,36 odsto, najniže od aprila 2005. Kamata je u okviru
grupe bila 4 procenta avgusta prošle godine, kada je kreditno tržište počelo da se urušava pod težinom neplaćenih hipoteka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: