Pad profita „Dojče bank“ 74 odsto

Profit najveće nemačke banke "Dojče bank" je u trećem tromesečju opao za 74 procenta, na 414 miliona evra.

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

12:13

Default images

Pad dobiti je posledica otpisivanja 1,2 milijarde evra u hartijama od vrednosti, kao posledica krize na hipotekarnom tržištu. Generalni direktor "Dojče banke" Jozef Akerman je izjavio da je treće tromesečje bilo karakteristično po značajnom jačanju kreditne krize, koja se proširila na ceo svet.

On je, međutim, naglasio da je "Dojče banka", "uprkos tim vanrednim okolnostima, u tom tromesečju ipak iskazala profit".

Akerman je, istovremeno, ukazao da je "Dojče banka", zahvaljujući dovoljnoj gotovini, bila sposobna da preuzme gotovo 30 odsto udela u "Dojče Postbanci", koja je najveći nemački davalac bankarskih usluga za sitne klijente.

On je, međutim, upozorio da izgledi za "Dojče banka" i ceo bankarski sektor ostaju nesigurni. "Uslovi na akcijskim i kreditnim tržištima su i nadalje vanredno složeni", upozorio je šef najveće nemačke banke.

Inflacija slabi, nezaposlenost najmanja za 16 godina

Indeks potrošačkih cena (CPI) u Nemačkoj smanjen je u oktobru u odnosu na prethodni mesec, u skladu s očekivanjima, ali je njegovo povlačenje na godišnjem nivou bilo veće od prognoziranog, pokazali su podaci nemačke statistike.

CPI je smanjen 0,2 procenta u odnosu na septembar, kada je zabeležio pad od 0,1 odsto. Oktobarski rast CPI (čijom se promenom, izraženom u procentima, meri inflacija) je na godišnjem nivou usporio na 2,4 odsto, sa 2,9 procenata u septembru, što je veći pad od očekivanih 2,6 odsto.

Podaci nemačke Federalne agencije za zapošljavanje pokazuju da je broj nezaposlenih u oktobru opao ispod tri miliona, prvi put za 16 godina.
Stopa nezaposlenosti je u oktobru smanjena na 7,2 odsto, sa 7,4 procenta u septembru. Ovog meseca je u najvećoj privredi Evrope posao tražilo 26.000 ljudi manje nego u septembru, odnosno ukupno je bilo registrovano 2.997.000 nezaposlenih. Nezaposlenost je time svedena na najniži nivo od novembra 1992.

Ekonomisti ukazuju da je nemačko tržište rada i dalje iznenađujuće snažno, s obzirom na ekonomsku krizu, ali da nema izgleda da takvo i ostane.

Nekoliko velikih nemačkih grupacija, uključujući hemijskog džina BASF, proizvođača auto delova "Kontinental" i industrijski konglomerat MAN, upozorili su da neće ostvariti planirani ovogodišnji rast zbog velikog smanjenja porudžbina.

Nemački proizvođači automobila predvode u planovima za otpuštanje radnika, u nastojanju da smanje troškove u vreme velikog slabljenja privrede.

Ekonomista Timo Klajn ukazuje da bi stopa nezaposlenosti mogla dalje opasti u novembru i decembru, ali da će "nezaposlenost sigurno krenuti uzlaznom putanjom tokom 2009. i stopa nezaposlenosi do kraja iduće godine dostići najmanje 8,5 odsto".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: