Otpuštanja u češkoj autoindustriji

Češka autoindustrija najavljuje otpuštanje najmanje 10.000 radnika, dok njihove slovačke kolege istovremeno planiraju povećanje broja zaposlenih za 30.000.

Svet

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.10.2008.

09:42

Default images

Češka automobilska industrija će, zbog svetske finansijske krize i smanjenja globalne potražnje za novim automobilima, proizvesti oko 20 hiljada vozila manje od prvobitno planiranih milion, a moraće i da otpusti skoro 10 odsto radnika.

Otpuštanje ukupno oko deset hiljada radnika po najnovijoj prognozi odnosiće se, po rečima Antonjina Šipeka iz češkog Udruženja automobilske industrije, pre svega na radnike koje su češkim fabrikama automobila i autodelova dovele posredničke agencije.

"Fabrike će nastojati da otpuštanja ne pogode stalno zaposlene radnike", kazao je Šipek i dodao da će u goroj poziciji biti kooperanti i proizvođači autodelova nego same fabrike automobila.

Dosadašnje prognoze Udruženja automobilske industrije govorile su o otpuštanju oko 2.500 od ukupno 120 hiljada ljudi koliko u Češkoj zapošljava ta industrijska grana.

Najveći češki proizvođač automobila, Škoda, planiranim obustavljanjima proizvodnje na po nedelju dana, nastoji da se oslobodi zaliha u magacinima, koje se gomilaju pošto kupci dobro razmišljaju da li je trenutak za kupovinu novog automobila.

Smanjenje ovogodišnje proizvodnje već je najavila najveća češka fabrika "Škoda auto", koja ne radi cele ove sedmice, a kapije će ostati zatvorene i poslednjih 14 dana u godini, kako bi se smanjile zalihe.

Prema najnovijim podacima, profit "Škode" je za devet ovogodišnjih meseci opao za 24,7 odsto, na 8,66 milijardi kruna (353 miliona evra).

Firma je istovremeno prodala 14,8 odsto vozila više nego u istom periodu prošle godine - njene automobile je kupilo 530.924 ljudi, prenela je agencija ČTK. Lošiji finansijski rezultati su prvenstveno posledica jake domaće valute, a u poslednje vreme se oseća i uticaj svetske ekonomske krize, ukazalo je rukovodstvo "Škode". Proizvodnju je povećala i fabrika TPCA - "Tojota Pežo Citroen", a više od 18.000 vozila bi do kraja godine trebalo da proizvode i "Hjundai" u Nošovicama, koji je najavio da će početi da radi 3. novembra.

Južnokorejski proizvođač "Hjundai Motor" od marta prošle godine gradi prvu evropsku fabriku u češkom mestu Nošovice. Vrednost investicije je 1,1 milijarda evra, kapacitet u početku 200.000 vozila godišnje, da bi od 2011. godine bio povećan za još 100.000 automobila.

U prvoj fazi fabrika planira da zaposli 2.750 radnika, što je za oko hiljadu više nego što trenutno ima. Sa povećanjem proizvodnje i broj zaposlenih bi, prema planovima, trebalo da se poveća na oko 3.400.

Ambiciozne planove imaju i proizvođači automobila u susednoj Slovačkoj koji, uprkos svetskoj finansijskoj krizi, nameravaju da u naredne dve godine zaposle čak 30.000 novih radnika. Trenutno u tom sektoru radi oko 75.000 ljudi, a 2010. godine je planirano da ih bude 105.000, rekla je direktorka slovačkog udruženja proizvođača automobila Maria Novakova.

Prema njenim rečima, Slovačka ne očekuje smanjenje proizvodnje, kakvo predviđaju stručnjaci u Češkoj.

Slovačka spada među najveće proizvođače automobila po stanovniku. Ove godine bi sa proizvodnih traka fabrika u toj zemlji "PSA Pežo Sitroen", "Folksvagen" i "KIA Motors" trebalo da siđe najmanje 600.000 vozila.

Novakova je te procene okarakterisala kao pesimističke, jer bi, prema najnovijim informacijama, rezultati mogli da budu i bolji, preneli su češki i slovački mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: