Profit "Šela" veći za 33 odsto

Evropska naftna kompanija "Rojal Dač Šel" saopštila je da je u drugom tromesečju zabeležila rast profita od 33 odsto.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

12:00

Default images

Taj profit kompanija "Šel" ostvarila je zahvaljujući rekordnim cenama sirove nafte i poskupljenju prirodnog gasa.

U saopštenju te britansko-holandske kompanije sa sedištem u Hagu se navodi da je u tri meseca zaključno sa junom neto profit iznosio 11,56 milijardi dolara ili 1,87 dolara po akciji prema 8,67 milijardi dolara, ili 1,38 dolara po akciji iz istog perioda lani, prenela je agencija Blumberg.

Istovremeno su prihodi kompanije porasli 54 odsto na 131 milijardu dolara.

U "Šelu" planiraju da ove godine ulože između 35 i 36 milijardi dolara na preuzimanja i projekte eksploatacije, "što je jedna od najvećih investicija u svetskoj naftnoj industriji", izjavio je portparol Rajner Vincenrajd. Ranije su bila planirana ulaganja od 27 milijardi evra.

Izvršni direktor "Šela", Jerun van der Ver, povećao je ove godine plan ulaganja pošto kompanija pokušava da nadoknadi smanjenje proizvodnje u Nigeriji i Rusiji putem realizacije projekata u Kanadi i Kataru.

"Šel" je u proteklih pet godina beležio pad proizvodnje zbog odustajanja od udela u zajedničkom projektu "Sahalin 2" u Rusiji i napada nigerijskih pobunjenika na tamošnja naftna postrojenja.

U drugom tromesečju je proizvodnja nafte i gasa u okviru ove kompanje pala 1,6 odsto na 3,126 miliona barela ekvivalenta nafte na dan, navodi se u saopštenju "Šela".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: