Proizvodnja nafte nije na maksimumu

Potpredsednica kompanije Šel Kanada Dženet Rauli kaže da nivo proizvodnje nafte u svetu nije dostigao maksimum.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

09:51

Default images

"Da bi se odgovorilo na rastuću svetsku tražnju od 88 miliona barela dnevno mora se proizvoditi skuplja nafta iz težih, nekonvencionalnih izvora, a jedan od njih je proizvodnja iz katranskog peska, koju je Šel započeno u Kanadi 2003. godine", navela je ona i dodala da "laka" proizvodnja nafte iz bušotina ne može da održi tempo sa rastom tražnje.

Ona je navela da proizvodnja jednog barela nafte iz katranskog peska košta oko 35 dolara, ističući da 1999. godine, kada je izgradnja postojenja u kanadskoj provinciji Alberta počela, nije bilo lako odlučiti, pošto je cena barela na tržištu bila oko deset dolara.

Raulijeva kaže da trenutna cena nafte na svetskom tržištu, koja je premašila 140 dolara za barel, ne bi morala da bude tako visoka. "U cenu barela nafte danas su osim cene proizvodnje uračunati različiti faktori, uključujući geopolitičku situaciju o proizvoljnost tržišta", rekla je ona.

Ukupne rezerve nafte na svetu, dodala je, procenjene su na 1.330 milijardi barela, od kojih Saudijska Arabija ima 264 milijarde barela. Kanada je druga po rezervama nafte na svetu, iza Saudijske Arabije, sa ukupno 179 milijardi barela. Od toga je 174 milijarde barela rezervi u katranskom pesku.

Potpredsednica kanadskog odeljka Šela navela je da je Kanada je u 2007. godini bila osma po proizvodnji nafte u svetu, ali očekuju da se do 2015. godine naže na četvrtom mestu pošto se u narednoj deceniji očekuje rast proizvodnje nafte iz katranskog peska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: