Nova inicijativa Gasproma

Profitabilnost ruskog tržišta gasa će za tri do četiri godine biti veća nego u Evropi, kažu u Gaspromu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.06.2008.

16:33

Default images

Izvršni direktor ruskog "Gasproma" Aleksej Miler je u svom izveštaju na godišnjoj skupštini akcionara holdinga održanoj u Moskvi rekao, kako danas prenose moskovska štampana glasila, da su neki industrijski potrošači u Rusiji već spremni da plate prirodni gas po ceni koja je na nivou evropske.

Predstavnici "Gasproma" su početkom ovog meseca izjavili da će evropski kupci preuzimati gas, tokom drugog polugođa, po ceni od približno 400 dolara za hiljadu kubnih metara.

"Gasprom" očekuje da ove godine od izvoza ostvari 64 miljardi dolara, u poređenju sa 39,5 milijardi lani, preneo je Prajm Tas. Zemljama van okruženja holding je prošle godine isporučio 168,5 milijardi kubnih metara gasa, a državana ZND i baltičkim republikama 100,9 milijardi.

Miler je na jučerašnjoj skupštini akcionara saopštio da će holding povećati procenu proizvodnje gasa u ovoj godini za dve milijarde kubnih metra - na 563 miljardi kubika - precizirajući da bi u poređenju sa prošlom godinom eksploatacija mogla da se uveća za oko 15 milijardi kubika. Izvršni direktor najvećeg svetskog izvoznika gasa je objavio i novu inicijativu holdinga i evropskim partnerima ponudio zajednički projekat izgradnje lanca pumpi za autogas.

On je istakao da ideja primene biogoriva nije opravdala očekivanja, jer je prouzrokovala globalnu krizu hrane. Miler veruje da je gas realna zamena za benzin i dizel gorivo.

Miler je takođe saopštio da će "Gasprom" ove godine isplatiti dividende u visini od 2,66 rublji po akciji, što je rekordni nivo u istoriji kompanije.
U poređenju sa 2006. godinom dividende za 2007. su povećane pet odsto. Za isplatu dividendi "Gasprom" će izdvojiti oko 63 milijardi rubalja (2,68 milijardi dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: