Reno i Nisan podižu cene automobila

Francuski Reno je objavio da će uskoro povećati cene automobila u proseku 1,5 odsto, kako bi nadoknadio sve veće izdatke za sirovine.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.06.2008.

15:34

Default images

Zvanični predstavnik Renoa je izjavio da će cene novih automobila biti povećane u svim regionima i u gotovo svim zemljama. Uprava kompanije smatra da se povećanje cena sirovina u poslednje četiri godine nije na odgovarajući način odrazilo na cenu automobila u maloprodaji.

Osim Renoa i drugi vodeći svetski proizvođači automobila su najavili da će podići cene vlastitih vozila, uprkos sve skromnijoj prodaji zbog skupe nafte.

Japanski Nisan, u kome Reno drži 44 odsto akcija, saopštio je da će skok cene čelika i drugih sirovina prinuditi kupce širom sveta da plaćaju veće cene automobila u narednim godinama.

Izvršni direktor Nisana Karlos Gon, koji je istovremeno i šef Renoa, upozorio je na sastanku akcionara u Tokiju da će "svi proizvođači automobila povećati cene“ i dodao da je "to samo pitanje dana".

On je ocenio, sredinom ove sedmice, da najveći izazov za auto-kompanije predstavljaju sve skuplji čelik i ostali materijali i da zbog toga proizvođači automobila nemaju drugi izbor do da povećavaju cene vozila.

Skok cena čelika i drugih sirovina najveći su pojedinačni izazov sa kojim se suočava čitava industrija, naveo je Gon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: