Rekordna inflacija u Belgiji

Junska inflacija u Belgiji je dostigla rekord za 24 godine, od 5,8 odsto na godišnjem nivou, saopšteno je u Briselu.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 28.06.2008.

14:22

Default images

Veća inflacija u Belgiji zabeležena je, prema podacima ministarstva finansija te zemlje, već daleke 1984. godne, kada je ostvaren skok potrošačkih cena, kojima se uobičajeno meri nivo iflatorne stope, od 6,88 odsto.

Rast cena nafte i drugih energenata najviše je uticao na uspon belgijske inflacije, koja je u junu i prethodnim mesecima ove godine rasla i zbog poskupljenja struje, avio karata i mesa.

Belgijska inflacija je, inače, veća od proseka 15 - člane zone evra u kojoj je tokom maja zabeležena inflatorna stopa od 3,7 odsto.

Evropska centralna banka, (ECB) je najavila da će na sastanku svojih čelnika, koji je planiran za iduću sedmicu, podići referentnu kamatu da bi time smanjila inflatorne pritiske u regionu. Bazna kamata ECB sada je četiri odsto, a prema oceni većine analitičara trebalo bi da se uveća za četvrt procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: