U Kini zabranjene plastične kese

Peking -- U Kini je od juna zabranjeno korišćenje tankih plastičnih kesa, u okviru kampanje da se smanje količine nerazgradljivog otpada i pomogne zaštita životne sredine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema novom zakonu, najtanje kese, u kakve se kod nas pakuje voće i povrće na pijacama, potpuno su zabranjene, dok će deblje vrste prodavci ubuduće morati da naplaćuju, čime će, kako se očekuje, njihova upotreba drastično opasti.

Zvanični Peking je obećao da će održati "zelene" Olimpijske igre ovog avgusta, pa je u skladu sa tim obećanjem i ova najnovija inicijativa. "Belo zagađenje", kako se ogromne količine odbačenih plastičnih kesa ovde nazivaju, nije samo gradski problem, jer taj teško razgradivi otpad zagadjuje i poljoprivredne površine i vodene tokove.

Kinesko udruženje proizvođača plastike procjenjuje da će nova mera smanjiti količinu plastičnih kesa za 1,6 miliona tona godišnje. Kinezi trenutno svakodnevno koriste tri miliona plastičnih kesa koje su praktično neuništive, jer su potrebne godine i godine da se razgrade.

Mediji podsećaju da je slična zabrana u Irskoj smanjila broj kesa koje se koriste u trgovini za 90 odsto. I nekoliko afričkih zemalja uvelo je pravila o debljini kesa, koja su praktično ukinula korišćenje najtanjih kesa koje najčešće završe zagađujući vodotokove.

Svet

EU: Manje kazne za priznanje

Brisel -- Evropska komisija objavila je da će za deset odsto smanjiti novčane kazne kompanijama koje optuži za ilegalno udruživanje u kartele u slučaju da priznaju krivicu.

Svet ponedeljak 30.06. 15:39 Komentara: 0

Najskuplje je živeti u Londonu

London -- Najveće troškove života u svetu imaju građani Londona, Moskve i Dablina, rezultati su najnovije studije Londonskog Instituta za ekonomska istraživanja ( ERI).

Svet ponedeljak 30.06. 12:31 Komentara: 1

Avtovaz radi na platformi Renoa

Moskva -- U okviru strateškog partnerstva sa Renoom ruski Avtovaz planira da od 2010. pokrene proizvodnju vozila na platformi francuske kompanije, objavljeno je u Moskvi.

Svet ponedeljak 30.06. 09:44 Komentara: 0
strana 1 od 61 idi na stranu