Cena bakra popustila

Cena bakra na svetskim robnim berzama danas je popustila zbog rasta zaliha tog obojenog metala na najviši nivo za bezmalo pet meseci.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2007.

15:03

Default images

Terminska cena bakra za isporuku u decembru na Londonskoj berzi metala (LME) opala je za 1,4 odsto, na 8.035 dolara za tonu. Na Njujorškoj berzi cena "crvenog" metala skliznula je za 4,5 centi, na 3,64 dolara za libru (oko 45 grama).

Popuštanje cena glavnog obojenog metala objašnjava se povećanjem zaliha u skladištima koja nadgleda LME na 140.525 tona, što je najviši nivo od 18. maja.

Zalihe u jednom na javećih skladišta LME u Šangaju protekle dve sedmice takođe su porasle, za 23 odsto, na 58.560 tona, što je prvi rast za poslednja dva meseca.

Analitičari ukazuju da je "spot" tržište bakra, za isporuku odmah, još uvek pod pritiskom obimnih isporuka, što će, kako ocenjuju, verovatno nastaviti da "opterećuje" i terminsko tržište tog metala.

U međuvremenu, Kina je u septembru povećala uvoz bakra više nego što se očekivalo, posle petomesečnog smanjenog obima uvoza. Prema podacima Carinske službe, kineski uvoz bakra i legura u septembru je iznosio 124.021 tonu, što je za 66 odsto više nego u istom mesecu prošle i za 34 procenta više nego u avgustu ove godine.

Analitičari kažu da je uvoz veći od očekivanog verovatno posledica toga što prerađivači obnavljaju zalihe pred pojačanu aktivnost u jesenjem periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: