Boing ne namerava da imitira Erbas u Kini

Boing ne planira da imitira svog evropskog rivala Erbas tako što će otvoriti fabriku aviona u Kini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2006.

10:43

Default images

U Američkoj kompaniji to smatraju simboličnim gestom koji američkom proizvođaču nije potreban da bi dobio porudžbine, na rastućem kineskom tržištu.

"Nemamo nikakve planove da u dogledno vreme gradimo pogon za sklapanje aviona", izjavio je predstavnik Boinga na najvećem aero mitingu u Kini u gradu Zuhai. "Ne verujemo da simbolična ulaganja vode ka dobrom poslovnom partnerstvu".

Boing i Erbas vode oštu trku za tržište aviona u Kini koje raste najbrže u svetu. Čikaški Boing kaže da očekuje da će Kina kupiti 2.900 novih aviona u vrednosti od 280 milijardi dolara tokom naredne dve decenije.

Erbas je prošle sedmice potpisao sporazum o otvaranju linije za finalno sklapanje u Kini, svog prvog proizvodnog pogona van Evrope, a Kina je poručila 150 aviona srednjeg dometa, A320, koji će biti sastavljani u novoj fabrici u Tiandžinu, severno od Pekinga. Rok za isporuku ovih letelica je 2012. godina.

Kina je već jednom, u decembru 2005. godine od Erbasa naručila 150 letelica za ukupno 10 milijardi dolara, ali je ubrzo sličnu porudžbinu dostavila i američkom Boingu.

Boing učestvuje u kineskoj privredi tako što radi sa kineskim proizvođačima delova. Kompanija navodi da je kupila kineske komponente, uključući delove za krila i vrata, u vrednosti od 730 miliona dolara tokom prošlih 20 godina. Boingovi avioni danas čine 60 odsto kineske komercijalne vazdušne flote od oko 900 aviona, dok Erbas kaže da njegove letelice čine 35 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: