Najveća kineska banka na berzi

Na berzama u Kini počela je kupoprodaja deonica najveće kineske finansijske institucije, Industrijske i komercijalne banke.

Svet

Izvor: BBC

Ponedeljak, 30.10.2006.

11:54

Default images

Početna emisija deonica banci je donela zaradu od 22 milijarde dolara, čime je ona postala najveća na svetu. Industrijska i komercijalna banka treća je po redu kineska banka u državnom vlasništvu koja je izašla na berzu. Ona je istovremeno, sa aktivom koja se procenjuje na 800 milijardi dolara, najveća kineska finansijska institucija.

Pre početka berzanske kupoprodaje predsednik upravnog odbora Banke, Đijang Đijanking, održao je govor u zgradi berze u Šangaju. Po njegovim rečima, Industrijska i komercijalna banka je već vodeća institucija u svom sektoru, ali će i pored toga nastaviti da se modernizuje:

"Otvorili smo novo poglavlje u izgradnji naše moderne finansijske institucije. Uspešno smo prodali najveći inicijalni paket deonica na svetu. Na tržište smo doneli nove prilike i novu energiju. Vrlo smo ponosni na to", rekao je on. Vrednost deonica u Industrijske i komercijalne banke na berzi u Šangaju odmah po otvaranju poslovanja porasla je gotovo 10 procenata, a u Hong Kongu blizu 18%.

Popularne deonice

Šangaj
Deonice su veoma popularne među običnim kineskim investitorima, koji ulaganje u finansijski sektor vide kao bezbednu investiciju i dobar način da se iskoristi nezapamćen privredni rast.

Banke su, međutim, postale atraktivne tek posle ogromne injekcije sredstava iz državne kase, budući da su se godinama upuštale u kreditiranje vrlo neizvesnih poslovnih projekata.

Državna, tj. partijska kontrola, značila je da su banke finansirale poslovne poduhvate u kojima vraćanje uloženog novca nije bio jedan od prioriteta. Zbog toga je i Industrijska i komercijalna banka pre izlaska na berzu morala uz pomoć takve jedne injekcije vredne 15 milijardi dolara da dovede knjige u red. Kineska vlada, koja je i dalje vlasnik većine kineskih banaka, to vidi kao dobar poslovni potez.

Korak dalje u transformaciji

Ubrzani razvoj tržišne privrede u Kini zahteva moderan bankarski sistem, i kineske banke moraju da budu finansijski vrlo zdrave, pre nego što se krajem godine upuste u punu tržišnu utakmicu sa konkurentima iz inostranstva.

Izlazak Industrijske i komercijalne banke Kine na berzu predstavlja još jedan korak u pravcu transformacije kineskih banaka u istinski komercijalne organizacije.

Taj proces na delu je već više od dve decenije, i tri od četiri najveće banke koje su u državnom vlasništvu su kroz njega već prošle - mada mnoge manje finansijske institucije još uvek nisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: