Postignut sporazum o bolivijskoj nafti

Potpisan je istorijski sporazum sa stranim naftnim kompanijama, izjavio ministar za energetiku Bolivije Karlos Viljegas.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

10:48

Default images

Sporazum, koji je potpisan s brazilskim Petrobrasom i španskim Repsolom, predviđa da sve naftne kompanije mogu da nastave da rade u Boliviji, ali pod državnom kontrolom.

"Sporazum je potpisan sa svima", rekao je Viljegas, a očekuje se da će tim povodom predsednik Bolivije Evo Moralas izdati zvanično saopštenje. Morales je, u dekretu o nacionalizaciji izdatom 1. maja, stranim naftnim kompanjama dao šest meseci da sastave nove ugovore kojima će državi prepusiti većinsku kontrolu nad svojim poslovima u Boliviji ili će morati da napuste zemlju.

Potpisani sporazum će omogućiti vlastima Bolivije da preuzmu kontrolu nad prirodnim gasom. Strane kompanije u bolivijskoj energetskoj industriji prodavaće plin i naftu preko državne kompanije YPFB.

Morales, prvi Indijanac na čelu države, želi nacionalizacijom energetskih izvora da omogući brži razvoj zemlje i pravedniju raspodelu, od koje će korist imati i najsiromašniji. U septembru je bolivijska vlada najavila da će konfiskovati dve ogromne rafinerije Petrobrasa koje zajedno daju 90 procenata goriva za domaću potrošnju Bolivije, ali je pretnja brzo povučena.

Nakon toga je, početkom oktobra, najavljeno da će krajnji rok za nacionalizaciju industije nafte Bolivije, prvobitno utvrđen za 1. novembar, biti pomeren za još mesec dana kako bi se dobilo više vremena za pregovore sa stranim komapanijama.

U međuvremenu, Petrobras, koji uvozi 70 odsto bolivijskog prirodnog gasa, je zamrzao planirana ulaganja u Boliviju u vrednosti od 1,6 milijardi evra, dok špansko-argentinska firma Repsol kaže da je svela svoja ulaganja u Boliviji na goli minimum kao odgovor na nacionalizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: