Trećina mladih u svetu nezaposleno

Jedna trećina mladih u svetu između 15 i 24 godine ili su nezaposleni ili rade za manje od dva dolara dnevno.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

10:33

Default images

U najnovijem izveštaju Međunarodne organizacije rada se navodi povećanje broja ljudi na planeti, takva situacija će se dodatno pogoršatim posebno u nestabilnim delovima sveta poput subsaharske i severne Afrike i jugoistočne Azije.

"Uprkos ubrzanom rastu, nesposobnost privreda da otvori dovoljno pristojnih i produktivnih radnih mesta pogađa posebno mlade", rekao je šef organizacije Huan Somavija.

Prena podacima UN, verovatnoća da će neko mlađi biti nezaposlen tri puta je veća u odnosu na stariju populaciju, a ukupan broj nezaposlenih među mladima u stalnom je porastu od 1995. godine.

U izveštaju nema zaključaka o mogućim posledicama takvog stanja, među kojima je i povećan rizik za političku nestabilnost u mnogim zemljama zbog armije mladića koji nemaju posao, ali se navodi da zbog takve situacije vlade moraju da troše više na sprečavanje kriminala i narkomanije.
Najveća regionalna stopa nezaposlenosti među mladima je na Bliskom istoku i u severnoj Africi, gde 25,7 odsto osoba između 15 i 24 godine nema posao. Sledeći na listi su centralna i istočna Evropa, uključujući i bivše sovjetske države poput Belorusije, Moldavije, Ukrajine i Rusije, gde je stopa nezaposlenosti mladih 19,9 odsto.

U izveštaju se navodi da ukupan broj mladih sposobnih za rad raste iz godine u godinu. Od 1995. godine, kada ih je bilo 602 miliona, porastao je na 633 miliona prošle godine. Procene su da će taj broj biti uvećan za još 24 miliona do 2015. godine.

Čak i među onima koji rade, veliki je broj onih koji su jako loše plaćeni. Više od 20 odsto mladih koji rade žive u domaćinstvima u kojima je prihod manji od jednog dolara po članu porodice, dok više od 300 miliona mladih radi za manje od dva dolara ili manje dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: