Kvantas naručio 20 Erbasa A380

Australijska kompanija Kvantas naručila je dvadeset Erbasa A380, uprkos značajnom kašnjenju proizvodnje najvećeg aviona na svetu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

10:17

Default images

To je 167. narudžbina A380 evropskom proizvođaču od raznih međunarodnih avio-kompanija.

"Naša odluka da povećamo narudžbinu doneta je posle iscrpne analize problema Erbasa", izjavio je generalni direktor Kvantasa Džef Dikson i dodao da je pored već naručenih 12 aviona, sada dogovorena isporuka još osam.

On kaže da su u Kvantasu uvereni da su ti problemi povezani sa proizvodnjom, a ne sa tehnikom A380, i da mogu da se reše. "A380 ima preciznu tehnologiju i razmotrili smo da je to najbolji avion za Kvantas", rekao je generalni direktor.

Kompanija će narudžbinu od ukupno 20 aviona preuzeti između avgusta 2008. i 2015. godine.

Inače, u septembru je proizvođač Erbasa najavio još jedno odlaganje isporuke najvećeg aviona na svetu, ne navodeći ni troškove ni rokove odlaganja, ali francuski mediji tvrde da će kupci možda biti suočeni sa najmanje još jednim šestomesečnim čekanjem.

Kompanija je u junu šokirala avioprevoznike kada je objavila drugo šestomesečno odlaganje zbog problema u proizvodnji A380 i saopštila da će joj odlaganja smanjiti operativni profit za oko dve milijarde evra do 2010. godine.

Čitav projekat vredan je više od 12 milijardi evra, a za očekivati je da će šesnaest kompanija koje su već naručile ove letelice, među kojima su, pored Kvantasa, Emirejts, Virdžin, Er Frans, tražiti nadoknadu za kašnjenje u isporuci aviona vredih oko 300 miliona evra po komadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: