Češka i Slovačka prave evropski Detroit

Start proizvodnje automobila Pežo i Sitroen u novoj fabrici pretvorio je prostor ex-Čehoslovačke u "evropski Detroit".

Svet

Izvor: Beta

Petak, 20.10.2006.

15:43

Default images

Prostor na kojem je, poput američkog Detroita, koncentrisana automobilska industrija, ima realnu ambiciju da 2010. godine snabdeva svetska tržišta sa dva miliona automobila godišnje.

Francuski investitor uložio je u tu, već šestu veliku fabriku automobila u Slovačkoj i Češkoj, 700 miliona evra za pogon kapaciteta da proizvede 300.000 automobila godišnje.

Za mesec dana serijsku proizvodnju počinje i korejska Kia u obližnjoj Žilini, sa istim planom proizvodnje od 300.000 automobila do 2011. godine. U bivšoj Čehoslovačkoj, koja postaje svetska velesila po proizvodnji automobila po stanovniku, sa traka silaze automobili pet svetskih marki. Najveća je Škoda iz Mlade Boleslave koja od 1991. posluje u okviru koncerna Folksvagen, a ove godine u prodaju pušta 540.000 automobila. Folksvagen ima montažni zavod i u Bratislavi, gde sa traka silazi 240.000 automobila godišnje.

Pežo, Sitroen i Tojota proizvode 300.000 vozila u Kolinu blizu Praga, a Pežo i Sitroen planiraju da do kraja godine u Trnavi proizvedu 60.000 automobila. Peta fabrika u regionu, Kia, biće otvorena u Žilini, a šesta u Češkoj, u Nošovicama, gde 2008. treba da počne proizvodnja 300.000 automobila južno-korejskog Hjundaija.
Kada proradi i ta poslednja fabrika, automobilska industrija će u Češkoj zapošljavati oko 150.000 ljudi, a u Slovačkoj, prema procenama tamošnjeg Udruženja automobilske industrije, 93.000 radnika.

Stručnjaci u regionu, međutim, upozoravaju na već osetan problem nedostatka kvalifikovanih radnika tehničkih struka za tolike fabrike automobila i na to da jednostrana orijentacija samo na tu granu može i Češkoj i Slovačkoj da se osveti u slučaju krize potražnje na svetskim tržištima.

Češki ministar industrije Martin Ržiman najavio je zato radikalne izmene u stimulansima i olakšicama za strana ulaganja. "Neću dalje jeftine montažne zavode gde će strana preduzeća preseliti otpisane mašine. Smisao imaju samo ulaganja koja dižu nivo industrije", kazao je Ržiman.

Pomoć, dotacije i poreske olakšice od češke države ubuduće će dobiti i sitnija ulaganja, ali samo pod uslovom da donose najnovije tehnologije, a Češka je najviše zainteresovana i spremna da dotira ulaganja u avio industriju, biotehnologije i računarsku industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: