Najduži podvodni gasovod na svetu

Britanski i norveški premijeri, Toni Bler i Jens Stoltenberg, otvorili su u Londonu najduži podvodni gasovod na svetu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2006.

17:30

Default images

Ovim naftovodom dogačkim 1200 kilometara će iz Norveške biti obezbeđeno 20 odsto britanskih potreba za tim energentom.

Bler i Stoltenberg su zvanično otvorili taj gasovod, iako je on u funkciji već oko 15 dana. Na ceremoniji su deca iz Velike Britanije i Norveške poslužila zvanice čajem, podgrejanim tim gasom.

Bler je istakao značaj tog događaja za Veliku Britaniju koja još ne uvozi gas, ali će kroz 10-15 godina na to biti primorana. Britanski premijer je rekao da "osim donošenja dobrih odluka sada, ne postoji nikakva garancija kad je reč o snabdevanju zemlje energijom u budućnosti".

"Ako na pitanju energetske sigurnosti već sada ne radimo, onda ćemo u budućnosti morati da platimo visoku cenu", rekao je Bler.

Oko 40 odsto struje u Velikoj Britaniji obezbeđuje se domaćim gasom koji sve skuplji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: