Rimac i Tesla na putu stvaranja novog konzorcijuma, uloženo skoro 3 milijarde evra

Teri Breton, poverenik Evropske komisije za unutrašnje tržište kaže da lanac vrednosti baterija igra stratešku ulogu u ispunjavanju Unijinih ambicija.

Svet

Izvor: novac.jutarnji.hr

Sreda, 27.01.2021.

14:07

Rimac i Tesla na putu stvaranja novog konzorcijuma, uloženo skoro 3 milijarde evra
Foto: Profimedia

Naime, EU planira da se više posveti razvoju čiste mobilnosti i skladištenja energije.

Rimac Automobili Mate Rimca i Tesla Ilona Maska među dobitnicima su 2,9 milijardi evra bespovratnih sredstava koje će EU dodeliti evropskim kompanijama kako bi razvile novi ekosistem za baterije. Na taj je način EU otvorila put novom industrijskom konzorcijumu koji će uložiti u razvoj novih baterija u EU.

Evropska komisija objavila je da je odobrila 42 pojedinačna projekta u četiri kolone. Sve četiri vertikale ključne su za razvoj ekosistema baterija. Rimac, koji proizvodi baterije za hiper-električne automobile po čemu je globalno jedinstven, nalazi se u vertikali baterijskih sistema. Nije objavljeno koliko će novca primiti. No, kako saznaje Jutarnji list, taj će podatak biti objavljen u narednom periodu, jer EU jednako kao i Hrvatska mora objavljivati iznose državne pomoći preduzetnicima. U vertikali s Rimcem su još Tesla, zatim BMW, te AVL, manje poznata austrijska kompanija koja u Hrvatskoj zapošljava oko stotinak softveraša.

Tri preostale grupe su ona s naprednim materijalima, zatim vertikala baterijskih ćelija i vertikala za reciklažu i održivo poslovanje. U koloni naprednih materijala je, na primer, austrijska VARTA, u onoj baterijskih ćelija BMW i Tesla, a u onoj za reciklažu Tesla i češki ZTS VaV. Većina drugih firmi u sve četiri vertikale su ili startapi ili industrijski specifične kompanije koje su poslednjih godina radile na razvoju naprednih tehnologija.

Margret Vestager, potpredsednica Evropske komisije za tržišnu konkurenciju kaže da je ovakav način potpore razvoju nove industrije nužan, jer nijedna članica Unije pojedinačno ne bi mogla da napravi isti učinak samostalno. Dodaje da je EK stoga podržala inicijativu država članica.

"Današnji projekat primer je kako politika tržišne konkurencije deluje uporedo s inovacijama, kako se omogućavanjem revolucionarnih inovacija, istovremeno osiguravajući da se ograničeni javni resursi koriste za podsticaj privatnim ulaganjima, omogućava da se minimizuje narušavanje konkurencije", kaže Vestager.

Dodaje da uz značajnu potporu dolazi i odgovornost te da javnost mora imati koristi od ovih ulaganja, zbog čega firme koje dobijaju pomoć moraju generisati pozitivne učinke prelivanja širom EU.

Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske alijanse baterija kaže da će, zahvaljujući fokusu na sledeću generaciju baterija, ovaj panevropski projekat pomoći da se stvori veliki napredak na tržištu baterija.

"Ojačaće i našu stratešku autonomiju u sektoru vitalnom za evropsku zelenu tranziciju i dugoročnu otpornost. Pre nekih tri godine industrija baterija u EU-u jedva da je bila na mapi. Danas je Evropa globalna žarišna tačka, a do 2025. godine naše akcije u okviru Evropskog saveza baterija rezultiraće industrijom robusnom za pogon najmanje šest miliona električnih automobila svake godine", kaže Šefčovič.

Dodaje da im uspeh leži u saradnji, s oko 300 partnerstava između industrijskih i naučnih aktera, koji su predviđeni kroz ovaj projekat.

Teri Breton, poverenik Evropske komisije za unutrašnje tržište kaže da lanac vrednosti baterija igra stratešku ulogu u ispunjavanju Unijinih ambicija u razvoju čiste mobilnosti i skladištenja energije.

"Uspostavljanjem celovitog, dekarbonizovanog i digitalnog lanca vrednosti baterija u Evropi možemo svojoj industriji pružiti konkurentnu prednost, stvoriti potrebna radna mesta i smanjiti neželjenu zavisnost od trećih zemalja - ukratko, učiniti nas otpornijima. Ovaj novi IPCEI dokazuje da Evropski savez baterija, važan deo alata EU industrijske politike, postiže rezultate", zaključuje Breton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: