Novi skandal: Nije varao samo VW

Japanski proizvođač automobila Micubiši priznao je da je manipulisao sa podacima o potrošnji goriva u preko 600.000 vozila.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.04.2016.

13:02

Novi skandal: Nije varao samo VW
Foto: Getty images

Priznanje je usledilo samo dan pošto su takve spekulacije uzrokovale sunovrat vrednosti akcija ove japanske kompanije.

Iz Micubišija su saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu i da će pokrenuti istragu vezano za vozila prodata u inostranstvu, prenosi agencija Frans pres.

"Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila bolja stopa potrošnje goriva od aktuelne", izjavio je predsednik Micubišija Tecuro Akjava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

"Izražavamo duboko izvinjenje svim našim klijentima i akcionarima zbog ovog problema", kazao je Ajkava.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, među kojima su modeli "ek vagon", "ek spejs", "dajz" i "dajz roks", koje Micubiši proizvodi za rivalski Nisan. Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nisanu utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o očiglednim nepravilnostima.

Akcije Micubišija su danas pale za 15,6 odsto, na 733 jena, a reč je najvećem dnevnom padu deonica ove kompanije od 2004. godine, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg".

Ovo otkriće dolazi u svetlu globalnog skandala koji je pogodio nemačku kompaniju Folksvagen (VW), a koja je u septembru prošle godine priznala da je u 11 miliona svojih automobila ugradila softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: