"Srbija i UAE - saradnja za ponos"

Abu Dabi/Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i šeik Abdulah bin Zajed, ministar spoljnih poslova UAE, potpisali su u Abu Dabiju više sporazuma.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Potpisani su Sporazum o međudržavnoj saradnji, Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva.

Nakon potpisivanja sporazuma, šeik Abdulah, obratio se srpskim novinarima, koji na poziv prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda, rođenog brata šeika Abdule, borave u poseti Emiratima i rekao da je današnji dan divan dan za odnose dve zemlje.

"Veoma sam ponosan što je ministar Vučić došao vrlo brzo posle posete princa prestolonaslednika Beogradu. Ono što je važnije od ove ceremonije je to da će u sledećih par meseci i građani Ujedinjenih Arapskih Emirata i građani Srbije videti koliko su ozbiljne naše vlade u stvaranju ove veze između naše dve zemlje, na koju možemo biti ponosni", rekao je šeik Abdulah.

Potpredsednik Aleksandar Vučić zahvalio se partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na podršci i činjenici da Srbiju smatraju značajnim partnerom.

Srpska delegacija ovim završava dvodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se u saopštenju.

Ranije u toku dana Aleksandar Vučić je sa šeikom bin Zajedom posetio i najveći sajm naoružanja i opreme na Bliskom istoku - IDEX.

"Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je Vučić nakon posete sajmu i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra.

Šeik Muhamed prvi put je posetio štand "Jugoimporta", od kako ta srpska firma izlaže na sajmu, kao i da je na jučerašnjem sastanku Vučića sa šeikom postignuta saglasnost o svim sporazumima dve zemlje, posebno u vezi sa ulaganjem u namensku industriju. Dogovoreno je da emiratska državna kompanija "Earth" i srpski "Jugoimport" SDPR potpišu ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS.

strana 1 od 128 idi na stranu