Vučić: Bukvalno sam molio, to je bila saga

Berlin -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "bukvalno molio" za pomoć nemačke kancelarke Angele Merkel u rešavanju problema u vezi sa Železarom Smederevo.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Kako je istakao, on je Merkelovu molio i da pomogne u rešavanju problema s čelikom iz Srbije na evropskom tržištu.

On je u izjavi za Radio-televiziju Srbije naveo da je to bila "dvadesetominutna saga o Železari i antidampingu" u kojoj je on tokom sastanka u Berlinu zatražio pomoć kancelarke Merkel.

"Rekla je da će da pogleda i da će da pomogne koliko god bude mogla po tom pitanju", kazao je Vučić.

Evropska komisija ranije je uvela antidamping namete za čelične proizvode iz Kine i Tajvana kako bi sprečila da preplave evropsko tržište čelika. EK je saopštila da je uvela antidamping namete od 30,7 do 64,9 odsto za kineske proizvode koji su "preplavili evropsko tržište"

"Železara Smederevo" prodata je u aprilu prošle godine kineskoj kompaniji Hestil. Kinezi su jedini dali obavezujuću ponudu za kupovinu svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Kako je rekao Vučić, kancelarki je predao dokumentaciju na nemačkom jeziku u kojoj je objašnjeno sve u vezi sa tim pitanjem i kako mi gledamo na to.

To je, kaže, i za Nemačku teško pitanje, jer Kina ima više od 50 odsto ukupnog tržišta čelika i diktiraju cenu.

Dodao je i da Merkelova nije ta koja odlučuje o tom pitanju, ali da će učiniti ono što je u njenoj moći da se nađe rešenje.

Podsetio je da je o tom pitanju pisao pisma i Johanesu Hanu i Žan Klodu Junkeru.

"Mislim da je kancelarka sve to razumela", rekao je Vučić.

Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je premijera Srbije Aleksandra Vučića za reforme koje je sproveo u svojoj zemlji omogućivši tako ekonomski boljitak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu