Kinezi grade autoputeve i u Evropi

Kineski koncern Kovek dobio je posao izgradnje dela auto-puta između Varšave i Lođa u Poljskoj, što je prvi javni građevinski projekat za Kineze u EU.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.07.2010.

08:27

Default images

Ugovor je uznemirio građevinare u EU, koji se plaše da bi njihove kineske kolege mogle dobiti nove ugovore u Uniji, što bi značilo manje posla za evropske graditelje.

Na pola puta između Varšave i Lođa bageri već naveliko kopaju, a u planu je da autoput bude gotov 2012., izjavio je Gu Ling, zamenik šefa kineskog građevinskog koncerna Kovek, koji izvodi radove.

Sami radnici na auto-putu imaju ugovor sa jednim poljskim građevinskim preduzimačem, pa ni ne znaju za koga rade. Ugovor s Kovekom je uznemirio poljske građevinske firme, jer Kinezi rade veoma jeftino.

Stoga su se javile i sumnje u kvalitet njihovog rada i pitanja umeju li Kinezi uopšte da naprave put po evropskim standardima.

Deo auto-puta koji grade Kinezi dug je 50 kilometara. Kinezi su za to tražili 340 miliona evra, što je senzacionalno niska cena. Ta ponuda je bila dvostruko manja od troškova koje je predvideo poljski Generalni direktorat za gradnju puteva.
"Za saradnju sa Kovekom smo se odlučili zato što je ta firma ponudila najnižu cenu i zato što pružaju dobre garancije da će radovi biti završeni u predviđenom roku", izjavio je Marcin Hadaj iz poljske građevinske agencije GDKKiA.

"Siguran sam da će i poljske firme sniziti cene, umesto da ih podignu", rekao je on.

Ne plaše se Kineza samo poljski građevinari. I na evropskom nivou, aktivnosti kineskih firmi se budno prate.

Frank Kelenbah iz Evropskog građevinskog saveza u Briselu navodi da postoji osnovana sumnja da je ovako niska cena bila moguća samo zahvaljujući potpori države.

Sa druge strane, Jerži Frankil, koji kineskim firmama već tri godine pomaže pri učestvovanju na konkursima u Poljskoj, vidi obrnutu diskriminaciju.

"U Vroclavu smo učestovali na konkursu za izgradnju stadiona i bili diskvalifikovani iz zaista čudnih razloga. Na konkursu za izgradnju stadiona u Gdanjsku smo propali jer smo tražili najviše. Dakle, nije tačno da Kinezi uvek dolaze sa damping-cenama. Njihova ponuda je uvek korektno iskalkulisana", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: