Biz - B92.net

"Zelena agenda prioritet"; "Subvencije i ove godine - izdvojeno 150 miliona dinara" VIDEO/FOTO

Beograd -- Ulaganje u zeleni transport od izuzetnog je značaja za zaštitu životne sredine i bolji kvalitet vazduha, rekla je ministarka Irena Vujović.

Izvor: B92.net, Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Pročitajte još:

Vlada usvojila: Lakše do ekoloških vozila - 150 miliona dinara za subvencije

Država pomaže kupovinu ekoloških vozila: Za jednom markom u Srbiji vlada prava pomama

Kako je dodala ministarka zaštite životne sredine, to je ujedno i važan korak u implementaciji Zelene agende kojoj je Srbija posvećena.

Vujovićeva je sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i rukovodstvom JKP Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd", prisustvovala primopredaji novih električnih autobusa, kao i prvoj vožnji trasom nove eko linije gradskog prevoza, koja će gravitirati kroz centralno gradsko područje, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

"Čestitam Beograđanima na novoj eko liniji, a želim da zahvalim i rukovodstvu grada što se trude da donesu različite mere kako bi popravili stanje životne sredine. Za nas je svaka mera za poboljšanje kvaliteta vazduha jednako važna. Vlada Srbije je i ove godine donela uredbu na osnovu koje subvencionišemo kupovinu elektro i hibrid vozila. Vozila na električni pogon ne zagađuju okolinu i drago mi je što iz godine u godinu raste interesovanje pravnih i fizičkih lica za subvencije. Tokom prošle godine uz subvenciju države kupljeno je više od 500 novih eko vozila, a ove godine smo obezbedili još veća sredstva, 150 miliona dinara u te svrhe", rekla je Vujovićeva.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Vujovićeva je naglasila da je održiva mobilnost deo Zelene agende čijim ciljevima je ministarstvo posvećeno.

"Ministarstvo na čijem sam čelu formiralo je i radnu grupu koja ima 66 članova iz 18 institucija i bavi se implementacijom Deklaracije iz Sofije. Sprovođenje Zelene agende i dostizanje evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine naši su prioritetni zadaci i na tome se posvećeno radi", navela je Vujovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.