Biz - B92.net

Završen upis besplatnih akcija

Beograd -- U Srbiji je završen upis besplatnih akcija javnih preduzeća.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Za besplatne akcije velikih javnih preduzeća do kraja jučerašnjeg dana prijavilo se 5.066.815 gradjana, rečeno je na konferenciji za novinare. Pored toga, građanima je otvoreno 3.174.811 tekućih računa Poštanske štedionice, istakli su predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Pošte Srbije.

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su bili punoletni do 31. decembra 2007. i upisani su u birački spisak, zatim da su na dan 3. januara 2008. bili državljani Srbije, a na dan 30. juna 2007. imali prebivaliste na teritoriji Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, kao i da nisu već ostvarili pravo na besplatne akcije.

Zaposleni i bivši zaposleni šest javnih preduzeća, čije će akcije biti podeljene, prijavljivali su se u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zanimljivo je, međutim, da su svoje pravo na akcije mogli da iskoriste i Albanci sa Kosova. Kako je za B92 rekao direktor Pošte na Kosovu Ranđel Nojkić, to pravo je iskoristilo više od 500 građana.

"Među prijavljenima bilo je dosta Goranaca, Roma, ali sigurno i dosta Albanaca koji su zbog nekih nepotpunih podataka ili dokumentacija dolazili i intervenisali kako bi im omogućili prijavljivanje. Dakle, značajan je broj onih koji su želeli da upišu akcije i mi smo im to na propisan način i omogućili", rekao je on.

Nojkić navodi da je sada na vlastima u Beogradu da odluče da li su prijave kosovskih Albanaca validne. "Ljudi koji su se prijavljivali su imali validna dokumenta - pasoše, lične karte. Posebno je pitanje da li će ih Agencija za privatizaciju prihvatiti kao validne i da li će ima dati pozitivne odgovor", kaže on.

"Postoji još jedan uslov, koji mi nismo mogli da proveravamo, a to je da li su upisani u birački spisak, to rade lokalne vlasti na osnovu izdatih ličnih dokumenata i to pitanje je problematično", rekao je Nojkić.

Inače, akcije se neće dobijati u vidu papira, već će biti zavedene u elektronskoj formi. Građani će potvrdu o dobijenim akcijama svakog od preduzeća dobiti šest meseci nakon njegove privatizacije, odnosno izlaska na berzu.

U početku je bilo predviđeno da građanima budu podeljene akcije šest javnih preduzeća - Jat ervejza, Telekoma, Galenike, Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije i Aerodroma Nikola Tesla.

Najavljeno je i da bi te akcije mogle da vrede oko hiljadu evra, ali to zavisi od cene po kojoj će preduzeća biti prodata. Međutim, kasnije je za Jat ervejz najavljeno je da će, umesto akcija, građanima i zaposlenima biti podeljen novac.

Od podele besplatnih akcija biće izuzeta i Galenika koja će umesto putem inicijalne javne ponude biti ponuđena na tenderu strateškom partneru, pa će i od prodaje tog preduzeća građanima biti dodeljen novac.

Očekuje se da će isplata novčane naknade iz privatizacionog registra početi u prvom kvartalu 2009. godine, a besplatne akcije dodeljivaće se sukcesivno do kraja 2010. godine.

Raspodela besplatnih akcija javnih preduzeća obavljaće se posle njihove privatizacije, a najkasnije u roku od šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.