Zavarene prve cevi na Južnom toku

Gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, u koju će biti uloženo 1,9 milijardi evra, počela je zavarivanjem prvog spoja gasovoda u vojvođanskom selu Šajkaš.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2013.

16:14

Default images

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu kod Novog Sada, i ceremonijom u Palati Srbija u Beogradu danas je označen svečani početak radova na deonici Južnog toka kroz Srbiju.

Znak za početak zavarivanja prvog spoja Gasovoda u Šajkašu, diretnim video linkom, dao je iz Palate Srbija predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ocenio da je priključenje Srbije na Južni tok simbol napretka i povezivanja radom sa Rusijom.

"Dugo ste čekali, počnite", rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

Tehnicki direktor kompanije Južni tok Pavel Persidski prethodno je iz Šajkaša javio da je sve spremno za izgradnju gasovoda Južni tok i da će se on transportovati cevima 400 milimetara i zatražio znak predsednika Nikolića.

"Početak izgradnje gasovoda Južni tok osim energetske sigurnosti i zapošljavanja ljudi, omogućava Srbiji da pošalje jasnu poruku da je zemlja u koju vredi investirati i da ima radnike koji mogu da iznesu kapitalne projekte", kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pre nego što je dao signal za početak zavarivanja prvih cevi na trasi Južnog toka kroz Srbiju.
Predsednik Nikoliæ govori na sveèanosti u Palati Srbija (Tanjug)
Nikolić je rekao da će iz Srbije biti direktno angažovano oko 2.500 radnika, a indirektno oko 100.000, a da će zahvaljujući Južnom toku dugoročno biti rešeno snabdevanje gasom za oko 35 miliona domaćinstava širom Evrope.

On je pri tom ocenio da izgradnja gasovoda Južni tok predstavlja jasnu poruku da je Srbija država rešenja, a ne problema, mira, a ne sukoba, država budućnosti, u koju vredi investirati i koja je sposobna da iznese kapitalne projekte.

Nikolić je na ceremoniji povodom početka radova na gradnji deonice Južnog toka kroz Srbiju naveo da je taj gasovod simbol povezivanja država i naroda, i da predstavlja spomenik povezivanja Srbije i Rusije radom.

"Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u istoriji vekovnog prijateljstva i saradnje dve zemlje", poručio je predsednik Srbije.
(Tanjug)
Predsednik Srbije je naveo i da su ovaj projekat mnogi nazvali graditeljskim poduhvatom veka, da je vrednost radova kroz Srbiju dve milijarde evra i da će najveći teret izneti srpske firme, u čiji potencijal i tehnološki kapacitet ne treba sumnjati.

On se zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu rečima: "Srećan nam novi početak predsedniče Putin, na mnogaja ljeta - Srećno Srbijo".

Predsednik Putin istakao je da će taj gasovod dati veliki doprinos unapređenju međunarodne energetske bezbednosti. Putin je u izjavi, koju je u Beogradu pročitao ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, naveo da je će gasovod "osigurati stabilno snabdevanje energentom za evropske potrošače bez rizika vezanih za tranzit".

Ruski predsednik je dodao da će izgradnja do sada najvećeg gasovoda u Srbiju i druge zemlje regiona privući velike investicije, omogućiti otvaranje novih radnih mesta i doprineti daljem društvenom i ekonomskom razvoju.

Dačić: Najveći infrastrukturni i energetski projekat

Premijer Daèiæ govori na sveèanosti u Palati Srbija (Tanjug)
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je izgradnja gasovoda Južni tok najveći infrastrukturni i energetski projekat na teritoriji Srbije, koji će omogućiti ekonomski rast i povećanje zaposlenosti.

Dačić je na svečanosti povodom početka izgradnje deonice gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz Srbiju, rekao da je čast što se za vreme mandata vlade kojom presedava počinje gradnja Južnog toka, prvog velikog projekta u Srbiji, posle više od četiri decenije.

"Srbija posle više od četiri decenije može da kaže da gradi nešto veliko", rekao je Dačić.

On je kazao da sa Južnim tokom Srbija dobija drugi pravac snabdevanja ruskim gasom, i postaje gasno energetsko čvorište u regionu i Evropi.

Premijer je dodao da će iz Srbije ići dva kraka gasovoda ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a i da je od Vlade Makedonije dobio uverenje da će doneti odluku da se gradi i krak ka toj državi.

Dačić je kazao da je na razgovorima sa Prištinom u Briselu predložio da jedan krak ide i prema Kosovu i Metohiji.
(Tanjug)
Premijer je istakao da je međunarodni projekat gasovoda Južni tok vredan oko 16 milijardi evra, i da će se više od 10 odsto ukupnih potreba za gasom transportovati preko Srbije, kroz Južni tok.

"Gradnjom Južnog toka, zaposliće se i domaća građevinska industrija i to će doprineti smanjenju nezaposlenosti u Srbiji, što je jedan od glavnih ekonomskih ciljeva Vlade", rekao je Dačić.

On je naglasio da će taj projekat doprineti poboljšanju uslova za investiranje u Srbiji i otvoriti šanse za privredni razvoj i razvoj insfrastrukture.

Dačić je dodao da je pređen veliki put od potpisivanja energetskog sporazuma sa Rusijom do početka gradnje, kojom se zaokružuje taj sporazum.

"Srbija će biti pouzdan partner u tranzitu gasa", poručio je Dačić.

Miler: Gasovod lokomotiva razvoja regiona

Aleksej Miler (Tanjug)
Predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler poručio je, nakon početka radova na Južnom toku kroz Srbiju, da smo "svedoci istorijski važnog događaja".

Miler je rekao da će Južni tok "zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi", kao i da će obezbediti 63 milijarde kubika gasa protoka godišnje.

"To potpuno menja energetsku situaciju čitave Evrope", poručio je on, i dodao da Srbija postaje centar tranzita gasa.

"Projekat će postati lokomotiva ekonomskog razvoja ne samo Srbije, već i čitavog regiona", dodao je Miler.

Zahvalivši se partnerima u Srbiji, i naglasivši značaj srpsko-ruskog prijateljstva, Miler je rekao da se sve realizuje po planu, i da će za dve godine ruski gas, preko dna Crnog mora, stići u Srbiju i Evropu.

Mihajlovićeva: Južni tok "krvotok" razvoja

(Tanjug)
Ceremoniji početka radova u Palati Srbija u Beogradu prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Javnog presduzeća Srbijagas Dušan Bajatović, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, kao i ministrka energetike Srbije Zorana Mihajlović

Ministarka Mihajlović izjavila je da je Južni tok "krvotok" za privredni, industrijski i individualni razvoj i pospeši otvaranje radnih mesta, jer je, istakla je, to ono čemu Srbija teži.

"Sve države koje će se napajati gasom iz Srbije, i svi mi zajedno, činimo jednu porodicu koja će racionalno i ravnomerno koristiti te resurse", poručila je Mihajlovićeva.

Ona je citirala Lava Tolstoja: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a sve nesrećne su nesrećne na svoj način":

"Mi u Srbiji želimo da budemo ne samo deo porodice, već deo srećne i velike porodice i mislimo da je to upravo pocetaka izgradnje Južnog toka", rekla je Mihajlovićeva.

Potpisana tri ugovora o Južnom toku

Prethodno su Vlada Srbije, Srbijagas i Gasprom potpisali tri ugovora koji omogućavaju finansiranje i izgradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji.

  • Ugovor o finansiraju potpisali su direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

  • Ugovor o transpotru potpisali su Bajatović, Miler i zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma Alesandar Siromjatin.

  • Ugovor o proglašenju deonice Južni tok za projekat od nacionalnog značaja potpisali su ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, Siromjatin i Bajatović.

Kraj radova 2016. godine

(Tanjug)
Deonica Južnog toka kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, a predviđena je i gradnja dva kraka - za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara. Radi se i projekat juznog kraka prema Makedoniji.

Gradnja Južnog toka u Srbiji trebalo bi da budu završena za dve godine. Kapacitet tog gasovoda u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - - nalazi "Insajdera" pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

Brojna pitanja novinara "Insajdera" zašto je vlasnička struktura takva i zašto je sedište u Švajcarskoj ostala su bez odgovora.

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državne kompanije Gasprom, vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske do potrošača u Zapadnoj Evropi.
(Tanjug)
Izgradnjom Južnog toka Srbija će dobiti drugi prvaca snabdevanja gasom, pošto su trenutno isporuke gasa moguće samo gasovodom iz Mađarske.

Realizacija tog projekta predviđena je energetskim sporazumom Srbije i Rusije, potpisanim 25. januara 2008, a uključivao je i prodaju Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu za 400 miliona evra i da Gasprom postane vlasnik 51 odsto podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Trasa gasovoda ulazi u Srbiju iz Bugarske kod Zaječara, a glavni krak izlazi u Mađarsku u blizinu Subotice.

Predviđeno je da Gasprom zakupi celokupan kapacitet Južnog toka kroz Srbiju na 25 godina.

Za izgradnju srpske deonice gasovoda, do prvog kvartala sledeće godine, biće na raspolaganju oko 500 miliona evra, koje će obezbediti Gasprom i Srbijagas. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

255 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: