Zanatlijama više ne trebaju kase?

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će vec tokom ovog meseca biti ukinuta obaveza zanatlija da drže fiskalne kase i GPRS sisteme.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.08.2012.

11:03

Default images

"Ako tu obavezu nemaju advokati, nema osnova da je imaju i zanatlije", rekao je Dinkić, naglašavajući "da to ne znači da neće biti finansijske discipline".

Prema njegovim rečima, kontrolu neregistrovanih preduzeća preuzeće poreska uprava od tržisne inspekcije, a oni koji imaju neregistrovanu radnju, imaće period prilagođavanja i ulaska u legalni sistem poslovanja.

Dinkić je najavio da će najkasnije do kraja avgusta biti obezbeđena finansijaksa podrška preduzetnicima, za održavanje likvidnosti.Kako je objasnio, reč je o kreditima čija bi kamata trebalo da iznosi jedan do dva odsto godišnje, a odobravao bi ih Fond za razvoj.

On je dodao da bi do kraja septembra trebalo da budu ukinuti i pojedini parafiskalni nameti, naglašavajući da on smatra da svakako treba ukinuti firmarinu za zanatlije i komunalnu naknadu za isticanje reklame i pozvao zanatlije da kažu šta još od nameta treba da se ukine.
Tokom jeseni, naglasio je on, biće i promenjen zakon o autorskim pravima i biće ukinuta obaveza plaćanja muzičkog dinara.

Dinkić je najavio i druge mere, koje neće moći odmah da budu primenjene, zbog deficita u budžetu, ali bi već od početka naredne godine mogle da zažive.

Jedna od njih je i bespovratna podrška za investije u zanatstvu, koja bi predviđala da država podrži preduzetnike koji obezbede najmanje 50 odsto sopstvenih sredstava, od ukupne vrednosti investicije, dok bi preostali deo finansirala država.

U okviru Ministarstva biće formiram Sekotor za preduzetništvo, na čijem će čelu biti Dragijana Radonjić Petrović, rekao je Dinkić. On je najavio i usvajanje Zakona o zanatstvu i osnovanje zanatske komore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: