Biz - B92.net

Za prugu BG-Niš treba najmanje 200 mil EUR

Beograd -- Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je nedavno da je za modernizaciju pruge Beograd - Niš potrebno najmanje 200 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"To je strateški koridor i nadam se da ćemo napraviti dogovor kako da to finansiramo, nije jednostavno, najmanje 200 miliona evra je modernizacija te pruge. Danas na toj reliaciji putujete pet sati što je nedopustivo", rekla je Mihajlović za Pink.

Ona je dodala da se već dve godine uveliko ulaže u putnu železničku infrastrukturu, te da od juče funkcioniše tunel koji se na pruzi Beograd-Bar obrušio prošle nedelje.

Ali to nije dovoljno, ta pruga cela mora da se modernizuje, rekla je Mihajlović navodeći da to nije samo pitanje turizma i putničkog saobraćaja nego je pitanje ekonomije.

"Razgovaramo sa Ruskim železnicama, i ja zaista očekujem da ćemo nastaviti saradnju i da će nam pomoći u modernizaciji, ali kasnije i u održavanju", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je navela da zbog toga što se dugo nije ulagalo nedostaje i znanje, kako za projektovanje tako i za izvodenje radova.

Ministarka je iznela podatak da postoji 400 kilometara pruga u Srbiji koje se ne koriste od 1992, da su zarasle u korov, dok Železnice za to plaćaju određene poreze i doprinose.

"To ćemo zatvoriti i automatski ćemo smanjiti troškove, regulisaće se istorijski dugovi između Železnica i EPS-a, smanjiće se broj ljudii, oni koji nisu potrebni železnicama, a s druge strane investicije u Železnicama Srbije iznose tri milijarde evra, to je ogroman novac", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.