Biz - B92.net

Za 5.000 EUR imanje, za više može da se bira

Beograd -- Suma od 15.000 evra na računu ne čini se kao dovoljna za kupovinu nekretnine, ali možda niste ni svesni, u situaciji ste da birate nekretnine po Srbiji.

Izvor: Halo oglasi
Podeli

Izbor vam je možda sužen u Beogradu, iako i dalje postoji, ali zato po ostalim gradovima i selima možete za toliko novca da kupite, zavisno od mesta, stan, kuću, imanje, tj. kuću sa okućnicom ili mini nekretninu na popularnim gradskim lokacijama.

Gledajući trenutnu ponudu nekretnina, za 15.000 evra možete da kupite kuće na periferiji Beograda ili po unutrašnjosti, ali i stanove manje kvadrature. Evo primera.

U Smederevskoj Palanci, primera radi, kvadrat stambenog prostora u zgradi blizu centra košta 500 evra, tako da za 15.000 može da se kupi kvalitetan stan od 30 kvadrata. Solidni stanovi malo dalje od centra prodaju se i za 300 evra po kvadratnom metru pa vam za garsonjeru ne treba više od 10.000 evra, a veliki je izbor i kuća. Slično je i u drugim manjim gradovima po Srbiji, gde cena kvadrata može da padne i niže, na 400 evra, ili čak i 350 ako je reč o periferiji u malom gradu.

U većim gradovima, poput Beograda ili Novog Sada, moguće je za taj novac kupiti stan ili kuću na periferiji. Primera radi, u Beogradu ili u Novom Sadu, na periferiji je moguće kupiti garsonjeru od 20 kvadrata. Jeftinije lokacije su Miljakovac, Kanarevo i Labudovo brdo, Galenika, Karaburma, Mirijevo, dok u Krnjači, Kotežu, Borči, Zemun Polju i Padinskoj Skeli kvadrat košta 500-600 evra.

Kuće sa okućnicom širom Srbije se godinama prodaju ispod cene, a u delovima Vojvodine, ako pažljivo tražite, možete naći i imanja koja koštaju manje od 5.000 evra.

Agenti za prodaju nekretnina tvrde da se u zabačenijim selima kuća sa okućnicom može kupiti i za oko 5.000 evra, jer je cena kvadratnog metra, čak i u Novom Sadu, koji je najatraktivniji za kupovinu, znatno pala. Kako navode, sada kvadrat nekretnine, koji je ranije koštao više od 1.000 evra, možete kupiti i za 700 evra.

U Valjevu, na primer, kuća sa okućnicom košta od 10.000 do 30.000 evra, zavisno od lokacije, površine, godine i kvaliteta gradnje, postojanja puta...

"Seoska domaćinstva u okolini Valjeva mogu da se kupe i za 10.000 evra, a slično je i oko Loznice, gde stara kuća, sa okućnicom, može da se kupi i za manje od 10.000 evra", kaže jedan od agenata.

Kuća u Vranju, od stotinak kvadrata, novije gradnje, sa pristojnom okućnicom, može da se kupi već od 20.000 evra, a agenti tvrde da su nedavno prodali i staru kuću slične kvadrature za 15.000 evra.

Za 15.000 evra u Srbiji možete da kupujete i placeve, pa tako recimo, za plac od tri ara u Surčinu morate da odvojite 9.600 evra.

Ukoliko želite i vikendicu s voćnjakom, morate otići nešto dalje, npr. u Rumu, gde čitavih 50 ari može da se kupi za 12.500 evra. Za istu sumu može da se kupi i dobro građevinsko zemljište u jednom od najvećih gradova u Srbiji. Samo ilustracije radi, građevinsko zemljište u Subotici od oko 50 ari vlasnik sada ceni tek nešto više od zacrtane sume - 16.000 evra.

Ako ipak ne želite da živite u manjem mestu ili na selu, možete se skućiti i u „mini stanu“. Kako smo nedavno pisali, ti stanovi su obično oni čija kvadratura ne prelazi 15 kvadrata, a kako su cene drastično pale, za njih je potrebno odvojiti 7.000 do 10.000 evra. To važi čak i za "suvi centar" Beograda, gde cena mini stana u ovom trenutku mahom ne prelazi 10.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.