Vujović o budžetu: Fond za plate manji 3%

Budžet za 2016. godinu je razvojni, jer je predviđeno više novca za kapitalne investicije, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.12.2015.

08:42

Default images
Foto: Tanjug

Vujović je naveo da će Srbija do 2017. godine izaći na putanju održivog rasta i razvoja, sa deficitom koji će biti u okvirima onoga što Mastriht predviđa.

Vujović je za RTS rekao da očekuje da će u narednoj godini doći i do preokreta trenda u kretanju javnog duga u odnosu na BDP, odnosno da će učešće duga u BDP-u u narednoj godini početi da pada.

"Rast javnog duga projektujemo na osnovu postojećeg deficita, očekivanih kretanja kurseva, za povećanje likvidnosti koje ne očekujem da će nam naredne godine trebati. Očekujem da će dug u narednoj godini preokrenuti trend i početi da pada njegovo učešće u BDP-u", rekao je Vujović.

On je naveo da je prihvaćeno da se u 2016. smanje troškovi za plate za tri odsto.

"Verovali ili ne, i pored ušteda, budžet je i razvojni. Sve zajedno za kapitalne investicije biće odvojeno više, oko 117 milijardi dinara, plus 35 milijardi koje se 'kriju' u subvencijama. To je veliki porast i trebalo bi to da i realizujemo", rekao je ministar.

Što se tiče subvencija, on je naveo da postoje dve - za Železnice i za Puteve Srbije koje u sebi "kriju" transfere koji su učešće u kreditima.

Prema njegovim rečima u budžetu je planiran deficit od tri odsto na nivou centralne države, a četiri odsto na nivou opšte države.

Kada je reč o privatizaciji i smanjivanju broja zaposlenih, ministar je rekao da će se u sledećoj godini nastaviti posao započet u ovoj.

"Tu smo uradili manje nego što smo planirali, ali je to prve godine veliki napor, jer nismo završili funkcionalne analize, i ne znamo gde su 'džepovi neefikasnosti i viškovi'. Neke agencije smo ranije napravili da bi popunile rupe u funkcijama države, a danas je to funakcionalno i vreme je da agencije spajamo", rekao je Vujović, navodeći kao pozitivan primer to što je Ministarstvo privrede spojilo Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj i SIEPA.

Vujović je rekao da je to bila glavna tema, koja je doprinela da usvajanje budžeta na sednici vlade kasni, ali, kako je kazao, ceo proces je trajao duže i zato što je MMF "potrošio" neko vreme, jer se dogovarao prostor za povećanje plata i penzija.

"Tek 11. novembra smo ušli u finalnu fazu i u rekordnom roku smo sve ispeglali i pružili šansu svima da u tom procesu budu aktivni, da traže svoje i da dobiju onoliko koliko prostor dozvoljava", rekao je on i dodao da su želje i mogućnosti morale da se usaglase, iako su, priznaje, želje bile veće od mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: