Vučić: "Veliki dan. Malo gde u Evropi je kao kod nas" VIDEO/FOTO

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" otvoren je danas na Beogradskom sajmu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2022.

07:30

Vučić:
Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Sajam je pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a otvaranju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazović.

Svečano otvaranje sajma, koji traje do 4. septembra, održano je u Hali 1 Beogradskog sajma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju poručio da je danas veliki i poseban dan.

"Čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili i napravili zajedno. Obilazio sam brojne evropske sajmove, ali malo gde je to urađeno kako je Otvoreni Balkan uradio ovom prilikom u Beogradu", rekao je on. On je prilikom obraćanja pozvao građane Srbije da posete sajam i probaju najbolja vina, kako iz regiona, tako i iz sveta.

"Danas je Beograd, odnosno Otvoreni Balkan, svetska prestonica vina. Imamo više od 230 izlagača iz zemalja inicijative Otvoreni Balkan i preko 100 iz drugih zemalja. Danas možete da vidite koliko je ova inicijativa važna i dobra. Nadam se da će nam se i proizvođači iz drugih zemalja već na sledećem sajmu pridružiti", istakao je Vučić.

Podsećajući na reči velikog Hemingveja, da je vino najcivilizovanija stvar na svetu, Vučić je rekao da je sajam "Vinska vizija" upravo to - pitanje podizanja svesti i civilizacijskih nivoa.

"Naš posao je da rušimo te istorijske barijere i skidamo teret sa leđa naših potomaka", naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da je svi predstavnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije raduju dolasku predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije i premijera Crne Gore Dritana Abazovića, navodeći da će im se sutra pridružiti šefovi turske i mađarske diplomatije, Mevlut Čavušoglu i Peter Sijarto, što sve pokazuje kakav je značaj i ineteres za druge inicijativa “Otvoreni Balkan”.

"Ovaj naš lepi susret potvrđuje reči Voltera, da nema na zemljli ništa tako važno kao kultura vina, jer vino zbližava ljude. Ovaj Sajam je jedan važan korak u dodatnoj konkretizaciji ideja Otvrenog Balkana, a drugi krupni koraci će tek da uslede", rekao je Vučić.
On je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji Sajma, koji su uložili trud, rad, energiju, danonoćno, da manifestacija izgleda, kao nijedan sajam ranije, svečano i prelepo.

Na kraju, kako je rekao, podelio je ličan utisak:

"Naša ideja je uvek imala mnogo protivnika, onih koji bi pronalazili zamerku, koji bi tražili dlaku u jajetu, iz različitih političkih razloga, kojima se nije dopadala. Ali, ne mozete da pobedite nesto dobro i prirodno".

Vučić je rekao da naše zbližavanje, naše interese, niko ne može da zaustavi.

"Otvoreni Balkan nikome ništa loše nije doneo. Našim zemljama i građanima doneo je samo dobro. I zato ćemo nastaviti još vrednije i posevećenije, više i jače da radimo, da Otvoreni Balkan učinimo još boljim, snažnijim i privlačnijim za neke druge, ali i kako bi Albanci, Makedonci i Srbi u tome mogli da uživaju", zaključio je Vučić.

Nakon svečanog otvaranja sajma, Vučić je sa Ramom, Kovačevskim i Abazovićem obišao štandove izlagača.

Vučić je istakao da država pomaže vinogradarima i da vinska industrija Srbije sve više napreduje.

"Ponosan sam na to šta smo uradili i koga smo doveli, reč je o najvećim vinarima. Tehnologija proizvodnje vina sve više napreduje, vino se sve više pije", rekao je Vučić.

Na sajmu je prisutne dočekao i srpski teniser Novak Đoković, kao i njegov otac Srđan i stric Goran Đoković.
Rama: "Otvoreni Balkan je proizvod mira"

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da je regionalna inicijativa Otvoreni Balkan mnogo više od privrede i trgovine i daleko više od politike.

"Otvoreni Balkan je proizvod mira koji će da bude održiv, projekat jedinstva u miru sa vizijom sa budućnost, tako da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka u prošlosti već da postane mesto budućnosti za naše mlade", istakao je Rama.

Kovačevski: "Otvoreni Balkan pokazuje šta integracija znači"

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, kazao je da je srećan što danas može da se vidi kako u praksi funkcioniše Otvoreni Balkan.

"Danas povezujemo naše privrede, otvaramo tržišta. Otvoreni Balkan pokazuje šta integracija znači. Toliki broj izlagača je moguć ako radimo zajedno. Za sve kompanije koje su ovde ovo je prilika za nove kontakte. Ovo je prvi sajam ovog tipa. Makedonija je drugi izvoznik vina u regionu, imali smo povećanje 19 posto izvoza vina. Naša vlada je zainteresovana da razvija ovaj sektor. Uz aktivosti na Otvorenom Balkanu možemo da razvijamo ekonomske odnose u vreme globalnih kriza", kazao je Kovačevski dodajući "koristićemo svaku priliku da se povezujemo".
Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i proizvođača vina iz više od 20 zemalja. Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača. Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom "master of vine", što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.

"Vinska vizija OB" će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana – zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručili su ranije organizatori.

Samit Otvorenog Balkana će biti održan u Palati "Srbija", a njemu će prisustvovati i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Ministarka trgovine Tatjana Matić je izjavila da je sajam vina prvi konkretan rezultat memoranduma o saradnji u inicijativi OB koji je potpisan pre nekoliko meseci.
Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
Matićeva je rekla i da će najprestižniji šefovi kuhinja održati radionice, dok će šefovi kuhinja zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan kuvati na posebnim večerama za posetioce, kao i na master večerima.

Tokom sajma biće održan i gala koncert na Ušću.

Sajam vina OB je jedinstvena manifestacija, ne samo zbog predstavljanja vinskog gastronomskog turizma, već i zbog promocije turističkih destinacija zemalja OB.

Sajam je prilika, ne samo da se vinski putevi Balkana pozicioniraju na svetskoj mapi vinskih tura, već i da se zemlje bolje i lakše utvrde na svetskoj mapi atraktivnih turističkih destinacija, navode iz Ministarstva trgovine.

Cilj sajma je, kako je navedeno, da proslavi vrhunsko umeće majstora u proizvodnji najboljih vina i promoviše jedinstveni spoj ukusa i mirisa koji predstavljaju duh Balkana, njegovu geografiju i bogatstvo sorti.

Prvi međunarodni sajam vina omogućiće vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se okupe, umreže, podele iskustva, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.
Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
Organizator sajma i direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta rekao je Tanjugu da će iz Albanije biti 26 učesnika, iz Severne Makedonije 40 i iz Srbije više od 170.

Rajta kaže da će prvog dana sajam posetiti predstavnici diplomatskog kora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi gosti, kao i razni ministri i predstavnici okolnih zemalja. Dodao je da će od 16 sati sajam biti otvoren i za sve posetioce.

Rajta je naveo da će drugog, trećeg i četvrtog dana sajam biti otvoren od 12 do 20 sati i da će cena ulaznica biti simbolična, kako je rekao, oko 500 dinara.

"U svaku halu u koju uđete imaćete septembarski prikaz. Hala 1 je osmišljena u obliku vinograda, hala 4 u obliku vinarije, gde ima i lep muzej i edukativni centar", rekao je Rajta.

U okviru sajma biće i hrana, "strit fud", a u Hali 5 nastupiće kulinarski asovi koji će pokazati svoje kuvarsko umeće.

Hala 3 biće najvažnija za same vinske proizvođače, jer će se tu održavati sastanci, prezentacije i potpisivati ugovori.

Sajam će imati i svoj takmičarski deo u okviru koga će vina ocenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog sveta, ali i najprestižnijeg magazina u toj oblasti "Decanter".

Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a biće održan pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: