Vučić: "Velika stvar; ustanički kraj ne sme da bude siromašan" VIDEO/FOTO

Izgradnja obilaznice oko Gornjeg Milanovca počela je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.11.2021.

08:18

Vučić:
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/bg

Obilaznica je deo pristupne saobraćajnice od petlje Takovo na auto-putu Miloš Veliki do Gornjeg Milanovca.

Podsetimo, ugovor za izvođenje radova na deonici dugoj 30 kilometara, od čega je 9,4 kilometra samo obilaznica oko Gornjeg Milanovca, potpisali su 12. novembra u Predsedništvu Srbije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predstavnici Puteva Srbije i kineske građevinske kompanije Pauer konstrakšen korporejšen ov Čajna (Power Construction Corporation of China). "Ljudi misle da su male stvari kada gradite 10 kilometara puta, važne obilaznice, na mestu gde puta nije ni bilo, a ja mislim da je to od suštinskog značaja za ovaj kraj. Milanovac će imati čistiji vazduh, deca će biti sigurnija, privredi će biti bolje. Dosta smo ulagali ovde, ali važno je da radimo na rekonstrukciji i dogradnji objekata ovde u bolnici, ostaje škola Desanka Maksimović, novi vrtić da se izgradi...", kazao je predsednik Vučić.

Ovo je velika stvar za kraj oko Takova.

"Nadam se da ćemo uskoro moći da se u Takovu zahvalimo Milošu na svemu, da ovaj kraj postane stecište okupljanje iz svih mesta u Srbiji, to je ustanički kraj i ne sme da bude siromašan. Prosečna plata bila je 302 evra, a da je sada 498 evra i da je treba još podići, kako ne bi bila ispod republičkog proseka, već iznad, jer to zaslužuju Milanovčani", poručio je predsednik.

Vučić je obilaskom tog gradilišta započeo obilazak radova na infrastrukturnim projektima u Moravičkom okrugu i tom prilikom rekao da su Gornjem Milanovcu potrebne nove investicije, a da će ova obilaznica i veza sa auto-putem Miloš Veliki mnogo značiti za razvoj ovog kraja i napomenuo da je u Gornjem Milanovcu dosta porasla plata u prethodnom periodu, ali da je još dosta ispod proseka.

Predsednik je tokom obilaska pozdravio sve radnike i poželeo im srećan rad.

"Sada stižu dve fabrike u Valjevo, stiže gas, biće valjda bolje", rekao je.

On je izjavio da je obilaznica odlično rešenje za industriju Gornjeg Milanovca.

"Uvek gledam šta je to što nam nedostaje, bez obzira na to što smo mnogo toga napravili. Vrtić, bolnica... Kad god mislite da ste nešto završili, uvek iskače nešto novo", kazao je Vučić u Gornjem Milanovcu.

On je predstavnike kineske kompanije pitao koliko radnika radi na projektu, na šta je dobio odgovor da ih je 70, uz to da će taj broj rasti.

Govoreći o gradnji deonice duge devet i po kilometara, Vučić je ocenio da je ona skupa, ali mu je saopšteno da se na potezu rade četiri mosta i jedan nadvožnjak.

"Što se tiče obilaznica, bliže smo tome da radimo Užice nego Požegu. Kad je moguće da mašine budu tamo? Pretpostavljam oko maja", naveo je predsednik.

Obilasku radova, pored Vučića, prisustvovali su i ministar Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo, kao i direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak.

Kovačević: Najveća investicija u poslednjih 60 godina

Rok za završetak je 2023. godina, a predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da je ovo najveća investicija u toj lokalnoj samoupravi u poslednjih 60 godina.

Naveo je da je opština završila eksproprijaciju 97 odsto zemljišta na trasi, tako da su radovi mogli da počnu odmah po potpisivanju ugovora.

Obilaznica će rasteretiti Gornji Milanovac od teretnog saobraćaja, ali i otvoriti razvojnu perspektivu, jer je uz obilaznicu 30 hektara zemljišta namenjenog za novu industrijsku zonu.

Buduća obilaznica duga 9,4 kilometra podeljena je na dve poddeonice. Prva od Tenka do Klatičeva, dužine 4,7 kilomet ara, podrazumeva gradnju potpuno nove saobraćajnice sa svim vrstama zemljanih radova, usecima, zasecima i nasipima. Druga poddeonica, dužine 4,7 kilometara, od Klatičeva do Takova podrazumeva rekonstrukciju postojećeg državnog puta na kojoj će biti izgrađena četiri mosta i jedan nadvožnjak.

Očekuje se da će na ovom delu puta biti 220.000 kubnih metara useka, 70.000 kubika nasipa i oko 20.000 kubnih metara ojačanja tla.

Goran Petrović, direktor preduzeća Mostovi, koje je podizvođač radova, rekao je da će biti izgrađene značajne inženjerske armirano-betonske konstrukcije ukupne dužine oko 600 metara, dve inženjerske konstrukcije od armirane zemlje i jedna velika inženjerska konstrukcija dužine 340 metara od armiranobetonskih šipova i geosidara.

Saobraćajnica će imati dve vozne trake, za svaki smer po jedna, ukupne širine kolovoza 6,5 metara.

Petrović je dodao da će zbog vrlo teškog terena, na dužini od 740 metara gde je nagib oko devet odsto, biti izgrađena traka za spora vozila širine tri metra.

Ugrađeno će biti 20.000 kubnih metara betona, 30.000 kubika asfalta, a s obzirom a to da će se tu odvijati pretežno teretni saobraćaj, projektovana je moćna kolovozna konstrukcija i ojačanje podtla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: