Vučić najavio značajne nabavke lovačko-bombarderske avijacije VIDEO/FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić započeo je drugi dan posete Nišavskom okrugu sastankom sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug, B92.net

Subota, 11.12.2021.

10:25

Vučić najavio značajne nabavke lovačko-bombarderske avijacije VIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Nišu prikazu rada diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15".

U prikazu, na prostoru kasarne "Mija Stanimirović" u Nišu, učestvovalo je 12 samohodnih haubica Nora, jedno vozilo za podršku i jedno vozilo u kome je računarska baza za upravljanje vatrenom dejstvom.

Prikaz se sastojao iz tri dela: prvi je marševski, drugi zauzmanje pozicija za dejstvo i treći vatrana podrška jedinicama kopnene vojske.

Pored predsednika Vučića, prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

"Pre kraja godine očekujemo protivoklopna oruđa, 'kornete' koji stižu iz Rusije", rekao je nakon toga predsednik Srbije i dodao da će se raditi na jačanju lovačko-bombarderske avijacije.

Vučić je rekao da mora biti značajnih pojačanja naoružanja i opreme kopnene vojske, ali kaže da je potrebno više ljudi. On je objasnio da je ponosan na "Noru".

Vučić je tom prilikom naglasio koliko je za svakog važno vojno, energetski i prehrambeno obezbedi svoju zemlju.

Predsednik je rekao da je važno da istakne da se komplikuje bezbednosna situacija u celom svetu, ali i u regionu. "Shodno tome, Srbija mora da dodatno snaži svoje vojne kapacitete kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor", rekao je Vučić. On je izjavio da će biti ogromnih ulaganja u vojsku po petogodišnjem planu. Više od 500 miliona evra godišnje biće uloženo više nego do sada, kazao je.

"Očekujemo značajne nabavke u okviru lovačko-bombarderske avijacije", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da mora biti značajnih pojačanja naoružanja i opreme kopnene vojske, ali kaže da je potrebno više ljudi. "Imamo 100 popunjenost rezervi hrane za vojsku, to je dovoljno za 15 dana, ali potrebno je da se te rezerve povećaju na dva meseca, to ćemo da uradimo i sa našim robnim rezervama", najavio je Vučić.

"Ne mogu da razumem da ne možemo da povećamo proizvodnju namenske industrije, da ne možemo preko 12 malih 'miloša' godišnje", kazao je Vučić i dodao da to mora da se poveća.

"Naša armija mora da ima još 5.000 vojnika minimalno", istakao je Vučić i dodao da neko mora da leti helikopterima koje nabavljamo, odnosno da je to komplikovano jer moramo poslati i ljude na obuku za to.

"Mi vam ne pokazujemo sve", naveo je predsednik Srbije, dodavši da više nikada nikome ne bismo bili laka meta, a "to znači da više niko neće da vas napada, da ste osigurali bezbednost za svoju decu".

"Zahtevi vojske su opravdani, jer oni znaju od koga moraju da budu snažniji, i koji vidovi vojske, na primer kakve će modularne puške da budu proizvedene i koliko pušaka. Oni su tražili ogroman novac. Još 700 miliona evra treba da dodamo, mimo plata koje se povećavaju za 8 odsto i onoga što smo već uložili, toliko je tražio vojni vrh. Ne mogu da obećam, tek ću da sednem sa ministrom finansija da vidimo, jer ne smemo da ugrozimo stabilnost. Nešto manja procena bi mogla da bude realna, ali to je onda ogromno povećanje vojnog budžeta", kazao je Vučić.

"Vidim kuda ide trka u naoružanju", upozorava predsednik Srbije ukazujući na to da potrebe vojski u regionu samo rastu.

Predsednik je preneo novinarima da mu je na sastanku predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

Cena gasa

"Cena gasa na berzama je danas 1.250 dolara za hiljadu kubika gasa. To je 4,5 puta više od cene koju mi danas plaćamo, ali imajte u vidu da imamo ograničene količine ugovorom od ranije. A kada naše potrebe narastu zbog hladnog vremena na 10 miliona kubika, šta ćemo onda, izračunajte koliko bi nas to koštalo da plaćamo po punoj ceni, to je 4 miliona evra na dnevnom nivou", upozorio je predsednik Srbije.

"Juče smo prodali višak struje jednoj zemlji u regionu po ceni 449 evra po megavatu, a nas je koštalo 52 evra, dakle desetostruko skuplje nego što nas je koštala proizvodnja. Oni na dnevnom nivou kupuju 40-50 odsto dnevnih potreba", dodao je.

"Nemamo odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka"

Predsednik Srbije rekao je danas u Nišu, nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, da još nema odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Vučić je, na pitanje oko ponovnog vraćanja obaveze služenja vojnog roka, kazao je da ima puno problema s tim, mnogo otvorenih pitanja.

"Nemamo odluku o tome, jer ima više otvorenih pitanja", objasnio je on i dodao da bi to svakako bilo spasonosno za vojsku.

Vučić je ukazao da je, jedno pitanje, na primer, od kog godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004.ili 2005. to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

"To je samo deo pitanja u vezi ove strateške odluke. Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke“, naglasio je on.

Vučić je kazao da svakako mora da se osnaži naša vojska, koja mora da ima dodatnih minimalno 5.000 vojniika.

Rekao je da država kupuje opremu, i da, na primer, neko mora da leti u tim avionima, a sada više nema dovoljno pilota, pa novi ljudi moraju da se šalju na obuku.

"To nisu jednostavne stvari, vojska je komplikovan sistem, i ne može da se izgradi za godinu ili dve. Mi je gradimo devetu godinu na ozbiljan način i tek se sada vide pomaci“, objasnio je Vučić i dodao da javnost ne vidi sve što ima vojska, jer se prikazuje samo jedan deo.

Istakao je da je naša vojska neuporedivo snažnija nego što je bila, a za neki mesec, dodaje, mogao bi da kaže da više nismo laka meta kao što smo bili, i da više niko neće moći da se igra s nama mačke i miša.

Time, smatra, više nikada neće da stradaju mala Milica, i mala Sanja na mostu u Varvarinu.

"Tada nismo imali dovoljno snažnu vojsku da se suprostavimo i zemlju odbranimo, to su stvari koje se menjaju“, rekao je Vučić.

Kazao je da je izneo samo deo problema u vezi pitanja koje se čini "laganim“.

"Sve računice smo napravili, ali nije jednostavno takvu odluku doneti“, zaključio je Vučić u vezi odluke o uvođenju vojne obaveze.

Nora

Samohodne haubice imaju oklopljene kabine koje posadu štite od pešadijskog naoružanja i dejstva parčadne artiljerijske municije, kao i mitraljez za protivpešadijsku zaštitu i zaštitu od niskoleteće avijacije kalibra 12,7 milimetara, kao i bacačem dimnih kutija.

Divizion je zaposeo položaj i zauzeo položaj za gađanje za šta mu je bilo potrebno oko tri munuta, što je 10 puta kraće nego kod vučne haubice 152 milimetra Nora M84.

Od uočavanja cilja do ispaljivanja prvog projektila je, zahvaljujući automatizaciji čitavog, sistema je takođe višestruko skraćen i sveden na tri do četiri minuta, za razliku od nekadašnjih 15 do 20 minuta.

Ovim se smanjuje mogućnost da položaj artiljerijskih jedinica bude otkriven i da neprijatelj dejstvuje po njima.

Samohodna haubica Nora B52 M15 ima mogućnost gađanja u takozvanom MRSI režimu, što podrazumeva ispaljivanje više projektila iz jednog oruđa pod različitom elevacijom sa istovremenim padom na cilj, što znatno pojačava snagu dejstva artiljerije.

Ove samohodne haubice mogu da ispale do četiri projektila u minutu.

Nakon dejstva po cilju, izdato je naređeenje da se jedinica premesti u naredni očekivani reon i na novi vatreni položaj.

Najveće prednosti novih haubičkih samohodnih oruđa u odnosu na vučna oruuđa su veće manevarske sposobnosti, skraćeno je znatno vreme za pripremu i gađanje sa nekadašnjih 40 minuta na dva do tri minuta, povećan je maksimalni domet zrna sa 24 ma 41 kolometar, punjenje oruđa je automatsko, radoom iz blindiranih kabina zaštićena je posada a komunikacija unnutar jedinice se obavlja isključivo radio vezom u zaštićenom radio kanalu.

U toku je opremanje Mešovite artiljeerisjke brigade sa još šest samohodnih haubica, odnosno još jedniim bataljonom, cicme bi se zaokružio proceš formiranja diviziona i znatno unapredila operativna sposobnost Brigade i kopmene vojske.
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC
"Nastavićemo da ulažemo i snažimo srpsku vojsku", poručio je danas u Nišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Važni sastanci i razgovori o strategiji odbrane Republike Srbije sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu", napisao je Vučić na svom profilu buducnostsrbijeav na Instagramu.

Predsednik Srbije je održao i sastanak sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u užem sastavu, nakon čega je prisustvovao prikazu rada diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15".

Nakon toga predsednik je prisustvovao prikazu vežbe jedinica Vojske Srbije na položaju Lisinac.

Na kraju drugog dana posete Nišavskom okrugu, predsednik će posetiti Doljevac, gde će obići biblioteku.

Vučić je započeo posetu Nišavskom okrugu juče i to obilaskom renovirane Osnovne škole "Ivan Vušović" u Ražnju, nakon čega se sastao sa predstavnicima mesnih zajednica te opštine.

Predsednik se u Nišu sastao sa predsednicima svih opština Nišavskog okruga, a nakon toga obišao je prehrambenu industriju "Yumis".

Vučić je juče u izjavi medijima kazao da će za Nišavski okrug iz tekuće budžetske rezerve biti izdvojeno 600 miliona dinara, a od toga samo za grad Niš 450 miliona dinara, dok će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet, dobiti 40 miliona dinara.

Ražanj, Merošina i Gadžin Han, kako je kazao predsednik, dobiće po 20 miliona dinara, a Svrljig i Aleksinac po 15 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: