Biz - B92.net

Vučić: "U Kragujevcu - električni auto"; "Čekamo odluku dva svetska proizvođača" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji otvaranja Sajma automobila na Beogradskom sajmu.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Predsednik je poručio da srpska autoindustrija ima svetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva velika globalna svetska proizvođača automobila da li će otvoriti svoje fabrike u Srbiji.

Kako je istakao, u proteklom periodu u celoj Srbiji "niču" fabrike autoindustrije. "Od brisača do elektronike - sve se proizvodi u Srbiji."

"Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na sajam automobila i motocikala budući da danas prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze", rekao je Vučić na otvaranju.

Vučić je rekao da je Srbije privukla već velike i poznate proizvođače automobila i naglasio da je uveren da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnih automobila u našoj zemlji.

Uveren sam da je budućnost naše autoindustrije koja je nosilac napretka svake zemlje - svetla", naglasio je Vučić.

"Verujem da ćemo uspeti da ubedimo još neke od globalnih igrača da prihvate naše gostoprimstvo i otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke bar dva velika globalna proizvođača, to bi bila najveća promena u njenoj modernoj istoriji, ako bismo bar jednog od ta dva velika globalna igrača uspeli da dovedemo u Srbiju", istakao je predsednik.

Podsetio je da je Henri Ford rekao da je najbolji automobil nov automobil, a da su sajmovi idealni da se visi sve što je novo u autoindustriji.

Vučić je rekao da će svoje adute na sajmu izložiti čak 210 izlagača, a prikazaće preko 140 modela.

"Većinu od tih premijera čine vozila sa inovativnim hibridnim pogodnom i 25 čisto električnih modela, što je rekord i jasno pokazuje na smer cele industrije", naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da ne želi da priča o pandemiji i ratovima već o tome da su nikle prethodnih godina fabrike najboljih svetskih kompanija u autoindustriji, od Vranja do Pančeva i svuda širom Srbije.

Gotovo svaki deo koji se ugrađuje u najbolje automobile prozvodi se u našoj Srbji, naveo je Vučić.

"Po tome spadamo u red izuzetno razvijenih i konkurentniuh zemalja", naglasio je Vučić.

Dodao je da je Srbja uspela da dovede grupaciju Stelantis koja će u Kragujevcu proizvoditi jedan od najmodernijih gradskih električnih autmobila na svetu.

Nas u Srbiji raduje spremnost tog giganta da proširi portfolijo svojih investicija u našoj zemolji, dodao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će svaki sledeći sajam biti bogatiji za modele proizvedene u Srbiji.

Dodao je da očekuje da će se i na ovom sajmu kao i uvek biti najbrže rasprodati najskuplji modeli.

"Srbija da nastavi da ide u korak sa svetom, jer Srbija i Beograd su uvek bili i uvek će biti svet", poručio je Vučić.,

Zahvalio je organizatorima, kao i DDOR osiguranju na podršci sajmu i lično predsedniku Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesku Mašiju.

Vučić je izjavio danas da će Srbija biti potpuno druga zemlja ako se do kraja juna postigne dogovor da jedna od velikih automobilskih kompanija dođe u Srbiju na čemu se, kako je rekao, mnogo radi.

Vučić je tokom obilaska Sajma automobila, koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu, rekao da je auto-industrija pokretač razvoja i da danas, kako je primetio, skoro svako ima automobil, te da je samo u Beogradu za nekoliko godina broj automobila porastao sa 525.000 na 730.000 vozila.

"To govori o rastu standarda i rastućim portrebama. Tako je i sa autoputem Miloš Veliki, sad skoro niko ne ide Ibarskoim magristalom. Ljudi žele sve više, voze sve bolje automobile", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija treba agresivno da krene u izgradnju infrastrukture za električne automobile navodeći da je na svetskom tžištu danas 11 odsto električnih i atomobila na hibridni pogon.

"Gde god da odete u Evropu videćete električne priključke za automobile, mi to nemamo i moramo to dramatično da promenimo u narednih godinu dana", rekao je Vučić.

Predsednik se interesovao kolika bi bila potrošnja ako bi svi u Srbiji prešli na električne automobile, a kako mu je preneto, u tom slučaju potrošnja električne energije bi bila povećana za sedam odsto.

On je tokom obilaska sajma zastao kraj štanda "Tojote" koja se, kako su mu preneli predstavnici te kompanije, 25 godina trudi da napravi električne automobile, a kojoj je cilj da do 2025. ima sve modele električnih automobila.

Vučić je zastao i kraj štanda "Citroena" na kojem je izložen "predsednički automobil" koji će, kako su rekli predstavnici te kompanije, voziti francuski predsednik Emanuel Makron.

Na pitanje novinara koji bi automobil izabrao, Vučić je kazao da su svi automobili lepi i da su za neke statusni simboli, ali da za njega nisu i da on, kad negde ode, uzima rent-a-kar sa manuelnim menjačem.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Ceremoniji otvaranja prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka privrede Anđelka Atansković i predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši.

Od 12. do 15. maja pod kupolom Hale 1 Beogradskog sajma predstaviće se 28 automobilskih marki, sa pedesetak premijera, od kojih je najveći broj električnih i hibridnih vozila.

Na sajmu će biti oko 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova među kojima premijerno i legendarni 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji.

Prikazaće između 120 i 140 različitih modela.

Takođe, biće izloženo 48 novih modela, od kojih su 36 premijere, a 12 noviteti. Sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće predstavljeno njih čak 36.

Potpuno električnih automobila među premijerama i novitetima je cak 25, što je za više od 50 odsto.

Organizatori sajma ističu da je ovo prva ovakva manifestacija u Evropi održana nakon pandemije.

"Ovo zaista jeste podvig, jer do pre samo tri meseca ovakav projekat je bio nemoguća misija. Međutim, mi smo krajem prošle godine promenili koncept manifestacije. Do sada su sjamovi imali jak komercijalni efekat, bilo je dosta prodaje automobila, a ove godine to neće biti slučaj. Dodali smo prefiks "eko" jer su tema ekološki napredna vozila", rekao je juče projekt menadžer Beogradskog sajma Zoran Lupšić.

Domaća publika imaće prilike da vidi električne i hibridne modele čija prodaja još uvek nije počela.

Organizaciju sajma podržala je Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

"Imamo i jedan novi brend, to je čuveni britanski MG koji je u kineskom vlasništvu i koji proizvodi i predstavlja isključivo električne automobile", najavio je Lupšić.

Paralelno sa "DDOR BG ECO CAR SHOW 07", u Hali 4 održava se i 14. salon motocikala, kvadova i sličnih vozila "Motopassion".

"Motopassion" će ugostiti 50 izlagača, koji će predstaviti tridesetak brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila iz te kategorije, sa više od 80 modela.

Ljubitelji starih vozila će u Hali 3 moći da vide izložbu oldtajmera, a u okolnim manjim halama predstaviće se proizvođači delova i opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.