Vučić: "Ovo je žila kucavica za celu Srbiju" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas gradilište Sektora 6 obilaznice oko Beograda, od tunela Straževica do Bubanj Potoka, dužine 9,6 kilometara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2022.

20:52

Vučić:
Foto: B92.net

On je zatražio od izvođača da ubrzaju radove.

"Zamolio sam naše prijatelje (izvođače) iz Kine i Azerbejdžana da ubrzaju radove", istakao je Vučić tokom obilaska radova.

On je naglasio da će po završetku obilaznice teretni saobraćaj biti izmešten iz Beograda i da petkom po podne više neće postojati saobraćajni čep na auto-putu na izlasku iz Beograda prema Bubanj Potoku.

Sektor 6 je najsloženiji deo obilaznice od Straževice do Bubanj Potoka sa punim profilom auto-puta (ukupno šest traka) širine 30 metara, tunelom Beli Potok dužine 360 metara, petljom Avala, petljom Bubanj Potok, gde će se obilaznica spajati sa auto-putem Beograd–Niš, i 13 mostova.

Vučić je tokom obilaska radova pitao kada će biti gotova cela obilaznica, što znači sektor 5 (od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući i levu cev tunela Straževica) sektor 6 i dobio različite odgovore. Ministar građevinarstva Tomislav Momirović je rekao da će sve biti gotovo do marta, a vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak da sve može da bude gotovo do kraja ove godine.

Predstavnici gradilišta su rekli da će sektor 5 biti pušten u junu.

Vučić je zapitao kako je moguće da dobija različite odgovore kada će cela obilaznica biti gotova do Bubanj Potoka.
Foto: B92.net
Zapitao je kada treba da bude sve gotovo prema ugovoru i dobio odgovor od Drobnjaka da je to 10. septembar, a da je u njegovim informacijama rok 6. april i konstatovao da je u pitanju kašnjenje od oko šest meseci.

Vučić je rekao da bi trebalo izgraditi i dodatni deo obilaznice od Bubanj Potoka prema Pančevu, sa velikim mostom preko Dunava kod Vinče.

"Kasni obilaznica oko 50 godina, a ne šest meseci", istakao je Vučić i dodao da to kašnjenje nije bitno ako se uzme u obzir koliko se čeka na završetak obilaznice. Vučić je rekao da će biti dobro ako bude završena do kraja decembra, što ne veruje, ali da će biti isto dobro i ako bude gotova u martu, istakao je Vučić.

Obilaznica oko Beograda je saobraćajna "žila kucavica" ne samo za glavni grad, već za celu Srbiju, izjavio je predsednik i poručio da, u ovo teško vreme za sve, Srbija mora da radi i gradi, vredno i posvećeno, da gleda sebe i radi na svom ekonomskom napretku.

"Ova obilaznica je 'žila kucavica', za Beograd i celu Srbiju, možda i najvažnija putna komunikacija, o kojoj se ne priča mnogo, ali nam ona rešava bezbroj problema, svih u Srbiji", rekao je Vučić.

Ukoliko neko želi za Niš, ili na auto-put "Miloš Veliki", svakako, dodao je on, kamioni neće morati da idu kroz centar grada.

"U budućnosti, treba da uradimo sledeći sektor prema Vinči, pravac Leštane–Vinča, i most preko Dunava ka Pančevu, a već završavamo projekat auto-puta ka Vršcu, radićemo i ka Zrenjaninu, sve da pokrijemo brzim saobraćajnicama i auto-putevima", rekao je Vučić.
Važno je, ističe, da se obilaznica završi do kraja marta, što, podseća, košta milijardu evra.

"...A da li će moći ranije... Ja bih voleo, zamolio sam kineske i azerbejdžanske partnere, do sada su uspevali kad god sam ih molio", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da je za sve nas, u ovo teško vreme za Evropu i svet, najvažnije da nastavimo da gradimo i radimo.

"Srbija mora da radi, ne da čeka, već da radi i gradi, posvećeno, da gleda u sebe, razmišlja o svom razvoju, o svojim ljudima, napretku, svemu što možemo da učinimo za građane, jer nema povećanja plata i penzija ako zemlja ekonomski ne napreduje", rekao je Vučić.

Dodao je da će uskoro oblići i Moravski koridor, i Dunavski koridor i druge putne pravce u izgradnji.

"Mislim da sledeće godine možemo da završimo i put do Požege, a onda je to veliki posao urađen, to je onda drugačija Srbija, za razliku od one koju smo nasledili i moći ćemo da se ponosimo", rekao je Vučić.
Foto: B92.net
Radovi na mostovima i trasi se odvijaju planiranom dinamikom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar Tomislav Momirović najavio je ranije da bi 15. juna trebalo da bude otvorena za saobraćaj druga traka auto-puta u Sektoru 5, od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući levu cev tunela Straževica dužine 745 metara.

Cela deonica obilaznice od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama.
Foto: B92.net
Vrednost projekta je 207 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma kineske Eksim banke i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija Pauer konstakšm korporejšen ov Čajna (Power Construction Corporation of China), a podizvođač azerbejdžanski Azvirt i domaće firme.

Planira se i izgradnja nastavka obilaznice, takozvani Sektor C, od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva, uključujući novi most preko Dunava, čime bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: