Biz - B92.net

Vučić: Stiže "srpski mercedes"

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se za manje od meseca na ulicama naše zemlje pojaviti prvi "srpski mercedes".

Izvor: Tanjug
Podeli

"Čuo sam da su neki rekli da Mercedes nikad neće doći u Srbiju. Boš je već otvorio fabriku u Pećincima, a za manje od mesec dana prvi srpski mercedes će se pojaviti na našim ulicama", rekao je Vučić u obraćanju polaznicima Londonske komercijalne škole, koja danas obeležava trogodišnjicu rada u Srbiji.

Vučić je poručio da je izuzetno važno da Srbija postane atraktivna za strane investitore i da je dolazak velikih stranih kompanija važan zbog toga što one obezbeđuju tržište i garantuju da će imati određeni broj zaposlenih, a istovremeno donose "nou-hau" i za menadžment, i za proces proizvodnje.

Istovremeno, dodao je Vučić, od izuzetnog značaja je razvoj privatnog sektora. "Važno je da naučimo ljude da misle o privatnom biznisu i da se država što manje pita. Moramo da promenimo filozofiju po kojoj je važno samo naći posao u lokalnoj samoupravi, gde je plata mala, ali kaplje, a i ne moramo mnogo da se trudimo", rekao je on.

"Ali pre svega njihov dolazak je važan da bi se promenila svest i odnos prema kapitalu, poslu i profitu", istakao je on.

Sumirajući rezultate u poslednjih godinu i po, Vučić je rekao da su ostvareni pomaci koji nisu beznačajni, pre svega u evropskim integracijama, jer nas u svetu vide drugačijim očima i kao pouzdanog partnera.

On je takođe istakao da je aktuelna vlast pokušala da zaustavi lanac prevara, pljački i korupcije i naglasio da će ta borba biti u predstojećem periodu veoma teška.

"Ali državu ne mogu da pobede i mi ćemo uspeti da se spremimo za EU i da kroz poglavlja 23. i 24. obezbedimo funkcionisanje pravne države", rekao je Vučić.

Kako je istakao, glavni zadatak u budućnosti biće privredni razvoj i napredak ekonomije.

U tom cilju potrebno je promeniti poslovno okruženje, odnosno sve ono u čemu smo u prethodnom periodu bili loši.

"Do kraja juna moraju biti doneti zakoni o radu, privatizaciji, planiranju i izgradnji, stečaju i javnim službenicima", istakao je on, naglasivši da vlast možda neće moći uvek da se saglasi sa svima, ali da će se razgovarati sa sindikatima.

Jedan od najvećih problema Srbije, prema njegovim rečima, jeste javni dug, odnosno visoki fiskalni deficit, na čijem će se smanjenju raditi kroz uštede u javnom sektoru.

Kako je naglasio, on neće obećavati nemoguće i dodvoravati se nikome, pa tako neće obećavati ni da će solidarni porez biti ukinut odmah posle izbora, jer sve te mere moraju ostati na snazi sve dok privreda ne bude dovoljno jaka da može da izdrži javni sekor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.