Vučić: "Sada smo na 1,55 milijardi evra"; "Prošle godine - najviše u istoriji" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u jednodnevnoj poseti Turskoj.

Srbija

Izvor: B92.net, Tanjug

Utorak, 18.01.2022.

16:07

Vučić:
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić se sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a predsedniku Srbije upriličen je svečani doček.

Predsednici dveju zemalja obratili su se javnosti.

Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju veoma važno da ekonomska saradnja raste, te da je prošle godine zabeležena najveća razmena Srbije i Turske u istoriji.

"Imamo 110 turskih kompanija koje posluju u Srbiji i one su nam veoma važne, naročito što ne posluju sve u velikim gradovima nego i u manjim. Takođe, ono što je važno za nas je da radimo zajedno sa Turskom na povezivanju celog regiona. Povezani smo i gasom", istakao je Vučić koji je ranije danas rekao da je razmena između naših dveju zemalja sada na 1,55 milijardi evra.

Ona je, kako je istakao, sada na desetom mestu kada je reč o zemljama sa kojima imamo trgovinsku razmenu, a doskora su bili 18-19. Predsednik Srbije preneo je da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini i kompletnoj situaciji u regionu, kao i značaju infrastrukturnog povezivanja između Srbije i BiH.

Preneo je da je on govorio o tome da je za Srbiju važno da se infrastrukturno povežujemo, da se grade auto-putevi, ističući da očekuje da u oktobru bude završeno 19 kilometara auto-puta od Kuzmima do Sremske Rače.

"Gotovo 80 odsto je završen most, da ne idemo onom ćuprijom kao doskora... To je blizu kraja, i za godinu i po dana imaćemo autoput do BiH i RS", rekao je Vučić i dodao da posle toga ostaje da se izgradi autoput do Bijeljine.

Preneo je da se razgovaralo i o izgradnji autoputa Požega-Kotroman, odnosno do Višegrada, koji bi dalje trebalo graditi do Sarajeva.

"Rekao sam da je besmisleno da mi gradimo, ako niko neće da gradi Višegrad, jer samo tako ima smisao, a do tada nema. Nadam se da će vlasti u BiH, ma koje, jer ne mogu da ulazim u to, to uraditi. Time bismo povezali Rašku sa Beogradom, Sarajevom, ali i Sofiju i Istanbul sa Sarajevom i Beogradom. Verujem da zajedno možemo to da uradimo, nije problem u nama", rekao je Vučić.

Erdogan: "Zahvalan sam Vučiću"

Erdogan je rekao da obim trgovine Srbije i Turske nastavlja da obara rekorde, te da je cilj da razmena dostigne nivo od pet milijardi dolara.

"Danas u Srbiji posluje više od 1.300 kompanija koje zapošljavaju 8.000 ljudi. Ukupna vrednost naših investicija povećala se u proteklih 10 godina sa milion na 250 miliona dolara", istakao je predsednik Turske zahvalivši se predsedniku Srbije na podršci koju pruža turskim investitorima. Turska će, kazao je, nastaviti da pruža podršku srpskim investitorima koji žele da ulažu u toj zemlji.

Rekao je i da će turske organizacije nastaviti sa radom u Srbiji, kao što je "Tika" koja je realizovala 323 projekata i aktivnosti, institut za učenje turskog jezika čije kurseve je pohađalo 1.500 osoba.

Ukazao je i da je broj turista u stalnom porastu, izrazivši zadovoljstvo što je "Anadolu džet" u dececembru započeo dirketne letove Ankara-Beograd, a Er Srbija će vršiti letove iz Niša i Kraljeva za Istanbul.

"To ne doprinosi samo turizmu već i trgovini", ocenio je Erdogan.

Istakao je da su svi ovi podaci pokazatelji razvoja odnosa dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: