Vučić: "Razgovaraću telefonom sa Putinom u nedelju u 11 sati"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati u nedelju u 11 sati.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.05.2022.

11:38

Vučić:
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Izrazio je uverenje da će sa Putinom imati ozbiljan, korektan razgovor, da će govoriti o gasnom ugovoru, saradnji i o svim drugim pitanjima.

Vučić je najavio da će uskoro biti važnih poseta iz Evrope, sveta, ali i iz Ruske Federacije.

Srbiji treba 380 do 390 miliona evra da bi obezbedila rezerve gasa za zimu, izjavio je Vučić prilikom obilaska izgradnje obilaznice oko Beograda.

"Leto je, pa je niža cena gasa - 900 dolara, a zimi će da dođe do bog zna - 5.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Izračunajte puta 15 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ko će to da plati?", zapitao se zabrinuto Vučić.

Dodao je da očekuje da će naša zemlja imati drugačiji aranžman za gas za Rusijom, ali da moramo da obezbedimo rezerve.

"Naši su kapaciteti napravljeni da mogu da prime pet miliona kubnih metara dnevno iz skladišta u Banatskom Dovru. Sad ćemo da uradimo rekonstrukciju sa Rusima da podignemo na 6,7 miliona kubnih metara. Ako budemo uzeli, a moramo da uzmemo, u mađarskom skladištu, to je još pet miliona. Sa 11,7 miliona i da nam neko iseče gas, mi možemo da preživimo, jer je to nekih 80 odsto naših realnih potreba", ocenio je predsednik Srbije.

Naglasio je da je za to potrebno mnogo ulaganja, jer je za rekonstrukciju cevi u Banatskom Dvoru potrebno 17 miliona evra.

"Ako računate da stavimo 300 miliona kubnih metara, sa trasportom i sa skladištenjem to je 380-390 miliona evra samo za gas. A da ne pričamo o nafti i svemu drugom", naveo je Vučić.

Naglasio je da se troškovi mere milijardama evra, kojih nema na tržištu kapitala.

"Odlična Litvanija je išla na 2,3 odsto, Rumunija na 5,3 procenta, govorim o kratkoročnim obveznicama. Dugoročne su išle na kamatnu stopu 6,2, ali moramo da se snađemo i da se obezbedimo za zimu", rekao je predsednik Srbbije.

"Šećera imamo dovoljno da možemo da intervenišemo"

Nemamo problema ni sa šećerom, ni drugim namirnicama, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara može li da umiri građane da nema problema sa snabdevanjem namirnicama zbog situacije sa šećerom, kazao da nema potrebe za uznemirenost.

Što se šećera tiče, kaže da je već danas u najveći broj radnji otpremljeno 260 tona i pripremljeno za ubuduće 250 tona.

"Ni sa tim neće biti problema. Nemamo problema sa količinama šećera koje imamo. Imali smo problema sa jednom firmom iz kolubarskog okruga i jednim tajkunom, nekim kamatarima, koji misle da je vreme da zarade veliki novac", kazao je Vučić. Najavio je da će se BIA i državni organi baviti ovim slučajem, a građani će imati šećera, soli, brašna, ulja.

Ukazao je da je i za neke druge namirnice postojao pokušaj istog tajkuna da otkupi sve misleći da vara državu i izbegava obaveze koje postoje.

"Sve uspevamo da završimo. Ljudi ne teba da brinu. Imamo tolike količine šećera da možemo da intervenišemo u svakom trenutku", kazao je on.

Vučić je apelovao na građane da ne kupuju prevelike količine kako im ne bi propadalo.

"Ne može brašno da stoji godinama, nemojmo da bacamo. Molim građane da kupuju samo što im je potrebno", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: