Biz - B92.net

Vučić: Počinje serijska proizvodnja sistema "pasars"

Gornji Milanovac -- Želimo da osnažimo namensku industriju da ne bismo morali da kupujemo iz inostranstva opremu neophodnu za vojsku, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic

On je istakao da prvi put počinje serijska proizvodnja sistema "pasars".

Vučić je najavio da će u narednih 15-20 dana posetiti valjevski Krušik, koji ima 3.127 zaposlenih, i da će Krušik biti sačuvan, jer je važan za celu namensku industriju.

Dodao je da su Krušikovi proizvodi najtraženiji, te da će u toj fabrici biti novih investicija, nove kapislane, novih raketnih pogona, kao i da će radnici dobiti zaostale plate.

"Otići ću da razgovaram sa radnicima, sa poslovodstvom i država će posebno da se uključi, da bismo mogli guramo napred i da vojsku snabdevamo najmoćnijim naoružanjem", rekao je Vučić.

On je istakao da iz naših farbika nije moglo da se nabavi ništa osim municije, ali da to više nije slučaj, odnosno da sada prvi put počinje serijska proizvodnja stvari potrebne za vojsku. "Hoćemo ceo sistem da podignemo, i verujem da ćemo uspeti u tome", rekao je Vučić.

Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu preneo da je sastanak koji je ranije danas imao sa predstavnicima namenske industrije bio težak, uz primedbu da, pored koronavirusa, migrantske krize i situacije u regionu, ako se pogleda šta se zbiva oko nas po pitanju naoružavanja, svi govore o Srbiji i svima Srbija smeta.

On je istakao da Hrvatska kupuje "spajk" rakete, izraelske proizvodnje, koje pogađaju tenk sa neba.

"Mi ćemo, uz dodatna ulaganja, i današnjim u Tehničko-remontni zavod 'Čačak', praviti vrhunske tzv. reaktivne oklope za naše tenkove.'Spajk', pogađa sa neba, u kupolu koja obično nije zaštićena. Idu dotle. Imaju i tri oklopna bataljona snabdevena moćim 'patrijama'", rekao je Vučić.

Pored toga, dodao je, Albanci se naoružavaju na Kosovu, Crna Gora uzima čak 67 vozila, Severna Makedonija 100 vozila.

"Mi gledamo da ojačamo i osnažimo našu namensku industriju, da ne bismo morali spolja da kupujemo. Zato će vojska imati 18 novih 'lazara'. Prvi put ulazi u serijsku proizvodnju, i nemamo više prototip, moćni 'pasars' sa bofor stopom, što rade zajedno Zastava termo, Prva petoletka i FAP", rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje da će se dodatnim finansijskim sredstvima pomoći sve fabrike namenske, kao i kupovinu njihovih proizvoda, te da će se osetiti "sveža injekcija" i da 11.000 zaposlenih u toj industriji neće imati razloga za brigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.