Biz - B92.net

Vučić o cenama: Jedem se, trošimo rezerve; "Građani neće plaćati više"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za TV Prva da je Srbija prva u regionu, ali da ne sme time da se zadovolji.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

"Probaćemo sa Mađarima da gradimo nuklearku sa 5-10 odsto koju oni grade. Realna cena koju traži EPS za preduzeća je oko 85 evra, sada je oko 50 po megavatu", rekao je Vučić..

On je rekao da je sa poslednjeg mesta, Srbija stigla na prvo u regionu, ali da je bitno što joj je obezbeđena budućnost.

"Ona mora da prestiže i zemlje EU, ali ničega ne bi bilo da nismo svoj na svome", rekao je on.

Govoreći o krizi po pitanju gasa i struje, Vučić je rekao da od tih cena zavise cene hrane i opstanak zemlje. "Već su Italija, Slovenija 30 dosto uvećale cenu struje, 14 odsto gasa, u Hrvatskoj ide u nebesa", kazao je on.

"Mi imamo 6,5 miliona metara kubnih gasa do kraja 2021. godine. Mi svakoga dana u ovih mesec i po dana imamo kupljenih po 6,5 miliona kubnih metara gasa. Mi danas već trošimo više od toga. Mi za 270 dolara plaćamo na 1.000 metara kubnih gasa, to je najbolja cena u Evropi. Nama će za Svetog Nikolu biti potrošnja 11 miliona kubnih metara gasa, i to moramo da platimo po ceni koja je na berzi, a već je 1.200 dolara", rekao je on.

Vučić je kazao da imamo u skladištu u Banatskom dvoru 268 miliona kubnih metara gasa.

"Napunili smo to, Rusi imaju 170 miliona koje bismo s njima po višoj ceni uzeli do kraja godine. Nama će da nedostaje 100 do 120 miliona kubnih metara gasa", pojasnio je on.

On je kazao da ćemo mi do Nove godine potrošiti zalihe, te je susret sa Putinom od ključne važnosti.

"Prvi put kažem šta su Rusi ponudili"

Vučić je kazao da je politika zemlje da struja bude jeftinija jer svi moraju da je koriste, a da akcize na naftu budu veće. "Možete tako da se ponašate ako ste neodgovorni, možete tako šest meseci i onda ode sve u propast", rekao je on.

Kazao je da su ljudi pitali zašto država ne smanji akcizu na naftu. "A ja njih pitam od čega će država da živ", rekao je on.

"Prvi put ću da kažem šta su nam Rusi ponudili. Ja sam rekao da mi to ne možemo da platimo. Rusi su rekli uzmite 70 odsto enu na berzi i 30 odsto naftnu formulu po sadašnjim cenama to je 790 dolara umesto 270 mi sada plaćamo 100% po naftnoj formuli", rekao je Vučić.

Kaže da je tražio da nam bude cena najmanje 30 odsto berza, a 70 odsto naftna formula.

"To bi bilo 510 dolara, ali mi to ne možemo da platimo. Ja ću da molim da ostane potpuno po naftnoj formuli, barem do kraja grejne sezone", pojasnio je on.

Kako je kazao, najbolje cene struje ima Poljska, gde je proizvodnja 70 odsto ugalj, a dobro prolaze one zemlje koje imaju nuklearke.

"Svi koji nemaju ugalj i nuklearke - propali su. Samo je u Ukrajini i Gruziji niža cena struje u Evropi", kazao je on.

Vučić je pohvalio guvernerku Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković, premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog. "Neto devizne rezerve zemlje su 14,25 milijardi evra, povećanje u odnosu na 2012. godinu, vrednosti zlatnih rezervi su povećane na 1,8 milijardi", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija trenutno uvozi 9 odsto struje jer se obnavlja deo TENT-a, a kad to bude gotovo neće biti problema.

On je dodao da građani neće plaćati skuplji gas, ali se brine kako će to država rešiti.

"Od 15. decembra smo na zelenoj grani, moći ćemo da biramo za koliko ćemo da prodajemo i koliko drugima", rekao je on.

Dodao je da imamo nerealno nisku cenu struje, ali će se boriti da ne bude povećanja cene struje za građane u zimskom perodu.

"Ako izdržimo do marta zbog cena gasa", rekao je Vučić i kazao da mnogo toga zavisi od razgovora sa Putinom.

"O svemu odlučuje Putin", istakao je on.

Pročitajte još:

Vučić: Došli su do zuba naoružani, misle da smo debili

Vučić na TV Prva: Govorili su da ne smem da uhapsim Dijanu Hrkalović; "Hobotnici smo odsekli glavu"

Vučić najavio veće plate i penzije: Biće 616 evra; "U Beogradu ide na 760"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Srbija

Otvoren most "Bratoljub"

Novoizgrađeni most "Bratoljub", između Bratunca i Ljubovije i zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije, od danas su zvanično u funkciji.

Srbija nedelja 28.11. 15:30 Komentara: 0