Biz - B92.net

Vlada Srbije predviđa rast BDP-a od 3,5 odsto do kraja godine

Beograd -- Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a ocenio je da bi prema predviđanjima tekuća godina trebalo bi da bude završena rastom BDP-a od 3,5 odsto.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock
Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock

Na sednici kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić analizirani su postignuti rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koje utiču na BDP, rečeno je i da tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna, navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici je posebno razmotreno stanje u sektoru energetike i analizirana trenutna situacija u svetu i Evropi, kao i mere koje je neophodno preduzeti u Srbiji kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice, prenosi eKapija.

Zaključeno je da je neophodno primeniti najpre kratkoročne mere i stimulisati građane da štede struju, zatim oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije (PKS) koje bi u što kraćem vremenskom periodu pripremile predloge za uštedu, kao i razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži, preneo je sajt Vlade.

Bilo je reči i o poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane.

Konstatovano je da je rod suncokreta izuzetan, a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.