Biz - B92.net

Više od 70.000 lica tražilo povraćaj imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata VIDEO

Beograd -- Više od 70.000 vlasnika i naslednika tražilo je povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, nejron
Foto: Depositphotos, nejron

Oni čije nekretnine ne mogu da budu vraćene biće obeštećeni u novcu. Da li je proces vraćanja "u naturi" završen, koliko se zahteva još razmatra i hoće li zaista početi isplata akontacije za obeštećenje do kraja ove godine? O ovome je za TV Prva govorila savetnica za postupke vraćanja oduzete imovine i obeštećenje u Agenciji za restituciju Polina Babić.

"Zadnji dan kada se mogao podnositi zahtev za vraćanje, odnosno obeštećenje bio je 3. mart 2014. godine. Ukupno je podneto 83.658 zahteva, ako pričamo samo o Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju. Takođe, treba imati u vidu da je podneto i 3.055 zahteva po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama, kao i 1.687 zahteva po zakonu iz 2016. godine, a to je Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta", rekla je Babić.

Dodala je da su obradili 90 odsto zahteva do sada, a kaže i da su rešenja kojima su oni odbili zahteve svakako podložna odlukama i drugostepenog organa, što je u ovom slučaju MInistarstvo finansija, a takođe i podnosioci, ukoliko nisu zadovoljni odlukom ministarstva, imaju pravo i da pokrenu postupak pred Upravnim sudom.

"Koeficijent kojim će se odrediti visina akontacije za sada nije određen. Mi smo, što se nas kao agencije tiče, ispunili sve preduslove za donošenje tih rešenja. Čim vlada donese koeficijent, mi ćemo početi da donosimo rešenja kojima ćemo utvrđivati tačan iznos obeštećenja.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.