Biz - B92.net

Viceguverner Marković dao ostavku

Beograd -- Kako B92 saznaje Bojan Marković podneo je neopozivu ostavku na funkciju viceguvernera Narodne banke Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Marković je u svom obrazloženju naveo da čvrsto veruje da je "u društvu sa visokim stepenom korupcije neuporedivo značajnije zadržati visok nivo stručnosti, profesionalizma, nego biti fleksibilan u smislu prihvatanja pojedinih naoko dobronamernih zahteva iz formalnih i neformalnih uticajnih izvora".

"Kompromisi u smislu činjenja nekim privrednim ili državnim subjektima onoga što ne bi učinili svima, potpuno bi obesmislili efikasnost monetarne politike i doveli do konkretnih dugoročnih troškova za srpsku državu i narod".

Na funkciju viceguvernera izabran je 1. oktobra 2009. godine. Doktorirao je 2005. godine na Univerzitetu u Birmingemu, Velika Britanija na temu Kreditni kanali transmisionog mehanizma monetarne politike. Karijeru u Centralnoj banci Engleske započeo je 2000. godine u kojoj je bio angažovan na poslovima monetarne politike i finansijske stabilnosti. Bio je nadležan za zvanični model predviđanja britanske inflacije. Autor je zapaženih radova iz oblasti monetarne politike i međunarodne ekonomije.

Po njegovom mišljenju, pogotovo načinom donošenja, ali i promenama Zakona o Narodnoj banci Srbije iz avgusta 2012. godine, pošlo se korak unazad u odnosu na dostignute standarde transparentnosti i nezavisnosti u modernoj svetskoj ekonomiji.

Način donošenja Zakona dovodi do dugoročne neizvesnosti u pogledu doslednosti monetarne politike. Time se dugoročno ugrožava kredibilitet monetarne politike u Srbiji, čak i ako je budu sprovodili najkompetentniji ekonomisti, jer će uvek postojati sumnja da će za nedelju dana biti vođena potpuno drugačija politika.

Ovim činom Marković, želi da zaštiti integritet ekonomske struke, kako navodi u tekstu ostavke.

Marković očekuje da će buduće Vlade Srbije sagledati lekciju iz ove epizode i prethodnih udara na nezavisnost NBS i neće dozvoliti da se slična iskušenja stalno ponavljaju jer to košta i državu i narod.

Ukoliko se u budućnosti prihvate transparentni i nezavisni mehanizmi delovanja monetarne politike, kao i mehanizmi profesionalizma i stručnosti, dr Marković izražava spremnost da ponovo služi svojoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.