Biz - B92.net

Veliki projekti u Srbiji - evo kada kreću

Beograd -- Srbija je sa Evropskom investicionom bankom u poslednjih 10 godina realzovala projekte u vrednosti od sedam milijardi evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ona je istakla i da su u toku projekti vredni milijardu evra, najavljujući realizaciju niza novih među kojima je i rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije, koja će početi u junu.

Brnabić je nakon razgovora sa predsednikom EIB, Vernerom Hojerom, novinarima u Vladi Srbije, rekla da su projekti realizovani sa tom finansijskom institucijom najveći pokazatelj koliko je EU važna za našu zemlju.

Kao pokazatelj uspešne saradnje EIB i Srbije, Brnabić je navela rekonstrukciju Kliničkog centra Niš, u koji je uloženo 52 miliona evra, kao i rekostrukciju drugih zdrastvenih centara koje će tek početi.

"Krećemo u junu sa rekonstrukcijom Kliničkog centra Srbije, a zatim će se raditi i na drugim kliničkim centrima. Pored zdravstva, zajedno radimo i na više projekata u oblasti IT industrije, istraživanja, inovacija, start-up projekata...Ti projekti su vredni oko 65 miliona evra", rekla je Brnabić.

Projekti koji se tiču lokalne infrastrukture, navodi ona, odnose se pre svega na vodosnabdevanje i otpadne vode i vredni su 50 miliona evra.

"Ono što je sledeći veliki prioritet je autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač i tu smo počeli da radimo na dokumentaciji. Juče je potpisan sporazum sa Smatsom i manji, ali važni projekti podrške malim i srednjim preduzećima", navela je premijerka.

Ona se osvrnula i na projekat "School connectivity" koji je vredan 70 miliona evra, a čiji početak se očekuje do kraja godine.

"Mi smo uradili šta smo mogli kao vlada, povezali smo osnovne škole i dali im internet, nastavili smo tako i sa srednjim školama, počeli smo i e-dnevnik i digitalne udžbenike", navela je Brnabić i dodala da očekuje da će se razgovori sa Evropskom investicionom bankom uskoro završiti, te da će biti izabrana najbolja ponuda i projekat krenuti sa implementacijom.

Predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer rekao je da su najvažnija stvar u sprovođenju projekata ljudi i poboljšanje uslova za njihov život.

On je istakao da je Srbija "iznad mnogih zemalja EU" u nekim oblastima, a naročito u oblasti digitalnog, gde je čak avangarda za mnoge zemlje Evrope.

Hojer je naveo da vidi koliko je Srbija napredovala, na putu ka EU, ali u drugim oblastima, te podvukao da Evropska banka ne bi davala pozajmice i finansirala projekte u zemlji u koju nema poverenja.

"Mi smo jedan od najvećih pozajmljivača i sve što radimo sa Srbijom znači da postoji želja za realizacijom projekata u Srbiji", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.